Зима

Зима
Пролет

31 март 2020 г.

Необичайният подход на Швеция

Мерките в Швеция са прости - всеки е отговорен сам за себе си
 
Улиците на големите градове останаха пусти, докато светът се бори с пандемията от коронавируса. 

Но една държава, за която се говори много в последно време, остана сама срещу всички. Там дългата зима свърши, времето се постопли, а хората излизат, за да хапнат сладолед или да си поговорят, седнали под статуята на скандинавския бог на гръмотевиците Тор.

В Швеция нощните клубове са отворени, семействата се наслаждават на хубавото време, приятели си бъбрят по улицата. И все пак - Стокхолм е малко по-тих и празен от обичайното, а в събота ще бъде въведена и забрана за събиране на повече от 50 души на едно място. Само за сравнение, в съседна Дания максималният брой на хора, които могат да се събират на едно място, е 10. А във Великобритания вече е забранено да се срещаш с когото и да било извън дома си.

Мерките в Швеция са прости - всеки е отговорен сам за себе си.

Властите се надяват, че разпространението на болестта ще се забави, без да се взимат крайни мерки. Според статистиките, хората, които ползват градския транспорт са намалели с 50%, а повече от половината жители на Стокхолм работят от домовете си. Според финансираният от държавата "Стокхолмски бизнес регион", скоро над 90% от служителите на големите фирми ще могат да работят от комфорта на дома си, благодарение на бизнес културата, която отдавна насърчава гъвкавият начин на работа от вкъщи.

"Всяка компания, която има възможност да си го позволи, ще го направи", казва главният изпълнителен директор Щефан Ингварсон.

В Швеция няма забрани, няма правила, а по-скоро съвети да си стоиш вкъщи, ако си болен или възрастен, да си миеш ръцете и да избягваш да пътуваш. В страната има 3500 положителни проби за коронавирус, а починалите са 150.

"Ние възрастните трябва да сме точно това - възрастни. Не трябва да разпространяваме паника или слухове. Никой не е сам в тази криза, но всеки има своя собствена отговорност", заяви в изявление по телевизията премиерът на Швеция Стефан Льовен.

Допитване от компанията за социологически проучвания Novus показва, че голяма част от шведите са напълно съгласни и са доволни от мерките, които държавата взима. Или по-точно - липсата на строги мерки. Гражданите вярват изключително много във властите, което също допринася за добрите резултати на проучването.

И все пак, Швеция може би няма да е следващата Италия. Причината е в демографията.

За разлика от повечето европейски държави, голяма част от домакинствата там са съставени само от 1 човек, а така вирусът няма да се разпространява из цели семейства, както стана в Италия. Освен това - те обичат да прекарват време навън, а мерките на държавата целят да запазят именно тази свобода, за да не се повлияе негативно на психиката на обществото.

"Трябва да имаме комбиниран поглед върху минимизиране на здравните ефекти от епидемията и икономическите последици от тази здравна криза, казва Андреас Хацигеоргиу, изпълнителен директор в Стокхолмската търговска камара, пред BBC. - Бизнес общността тук наистина смята, че шведското правителство и шведският подход са по-разумни, отколкото в много други страни."

Но всеки ден по новините има нови и нови картини от безлюдните градове в Европа, снимки на ковчезите в Италия, на лекарите в защитни костюми. Това кара една шепа шведи да се съмняват в подхода на властите.

"Смятам, че хората са склонни да се вслушват в препоръките, но в този вид критична ситуация не съм сигурна, че е това е достатъчно", казва д-р Ема Франс, епидемиолог, базиран в шведския медицински университет Каролинска. Тя призовава за "по-ясни инструкции" към хората как трябва да си взаимодействат на обществени места като магазини и фитнес зали.

И докато бизнесът на едни е незасегнат, то други страдат - като Ал Мокика, който има собствена бръснарница. През последните седмици броят на клиентите му е спаднал значително, въпреки че мъжът е взел нужните мерки за безопасността на всички.

"Моята съпруга също има собствен бизнес, така че зависим само от себе си. Все още имаме сметки за плащане и ще се наложи да потърсим помощ от банката", казва бръснарят. Той залага на това, че съвсем скоро Швеция ще промени тактиката си и ще наложи пълна забрана за излизане. Нещо, което държавата за сега дори не е споменавала.

А според доктор Ема Франс само историята ще покаже кой е бил прав в тези смутни времена.




Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар