Лято

Лято

14 март 2020 г.

Министерство на туризъмА по време на ад

Над половината от фирмите в сферата на туризма очакват, че до края на май техният бизнес ще се свие между 50 и 100%
 
Така изглежда първата страница на Министерство на туризма в деня, когато напълно обединен, браншът заяви, че индустрията е вече в колапс – 13 март, петък.


Колапс за целия туристически сектор означава едновременно няколко неща:

- Откази от направени резервации за неопределен период от време;
 

- Никакви нови резервации;
 

- Отказ от планирани събития за ресторантьорите;
 

- Искане на незабавно изплащане на суми, платени за бъдещи пътувания от страна на клиентите;
 

- Пълно мълчание по отношение резервации в идните месеци;
 

- Свеждане до нула на всички конгресни и конферентни събития;
 

- Почти зануляване на културните събития с туристически характер;
 

- Готовност на собственици да освобождават от работа до 90% от персонала си безсрочно.

Само за три седмици, до дата 12 март, спадът в оборотите варира между 50 и 75%, като това е валидно за почти 90% от участвалите в анкетата на Травъл академи 1014 бизнеса. Тези проценти засягат поравно хотелиери, туроператори; около 50 на сто по-малко са клиентите на заведенията и транспортните фирми, като при тях спадът ще продължи с високи темпове, които обаче никой не може да предвиди.

За предстоящите Празници на розата, например, които изпълват до краен предел хотелите в Ловеч, Казанлък и региона, планираната заетост е 2 (ДВА) процента. Обикновено в този период само в Казанлък, туристите от Южна Корея и Япония надхвърлят 6 хиляди души!

Над половината от фирмите в сферата на туризма очакват, че до края на май техният бизнес ще се свие между 50 и 100%.

Тези прогнози обхващат и Великден, който е във втората половина на април, като засега над 80 на сто от резервациите от Румъния са вече отказани; българите възнамеряват да кротуват у дома и хич и не мислят къде да отидат, дори на територията на страната – дори запитвания по телефона няма.

Още по-потресаващ е изводът, че почти 80 на сто от фирмите, свързани с туристически услуги вече изпитват затруднения в ликвидността.

Гигантският проблем за нашите туроператори е, че всеки, който е продал пакетна услуга, по закон е длъжен да върне цялата сума на мига, ако бъде поискана преди периода в който се дължи неустойка. За повечето малки фирми, това със сигурност ще доведе до фалит.

На този фон, водещата новина за Министерство на туризма е снимка на министър Николина Ангелкова и радостната вест, че министрите на туризма на Гърция Хари Теогарис и госпожа министърът са подписали съвместна декларация за сътрудничество.

Ако все пак искате да знаете какво е становището на ведомството относно Ковид19, то на 8 март „Министерство на туризма препоръчва да се прекратят посещенията в туристически обекти и да се отменят туристическите фестивали и събития в областите Габрово и Плевен до второ нареждане.“

Това е всичко, абсолютно всичко, което можете да видите по темата на страницата на ведомство, което е принципал на индустрия, осигуряваща около 12-15% от БВП!

Воплите на представителите от бранша и исканията за незабавни мерки, които да запазят равновесието в сфера, която осигурява стотици хиляди работни места в сектори като настаняване, обслужване, ресторантьорство, транспорт, стигат до празните думи, които са еманация на неспособността на ведомството да се справи с какъвто и да било проблем. На 28 февруари, 2020 г. по БНТ, Николина Ангелкова заявява: „Вярвам, че ситуацията с коронавируса ще се нормализира, защото целият свят взима необходимите мерки.“ После уточнява: „Изключително тежка е ситуацията с поредното изпитание за сектора. Знаете и миналата година имахме редица изпитания, годината приключи изключително положително за туризма. Нека да използвам момента, за да кажа, че 9,3 млн. туристи, независимо от всички негативни краски, които имаше през годината, независимо от фалита на „Томас Кук“, отново завършихме с ръст от 0,4% и продължаваме устойчиво развитие“.

Останалите оптимистични мъдрости няма нужда да бъдат цитирани до края, защото те разкриват пълно непознаване на реалността, отказ да бъде чут туристически бранш и неспособност да бъде поставен ребром въпроса, свързан с оцеляването на сектора пред министъра на икономиката и пред министър-председателя.

Едва четири часа след пресконференцията на обединените браншови организации, министърът обобщава онова, което работещите в туризма посочиха в ясни графики: „Преди десетина дни започна отмяната на резервациите… Във връзка с пресконференцията на туристическия бранш…бих искала да ги подкрепя. Секторът в момента се намира в изключително тежко положение.“

В лични изказвания, собственици на водещи туроператорски агенции споделят, че единият начин за оцеляване е да се разбират с всеки клиент поотделно, като за вече заплатено пътуване, предоставят ваучер за бъдещ период. Вторият начин е да пускат колегите си в неплатен отпуск и третият – да се разбират с персонала да работят без пари, за да продължат да съществуват и след няколко месеца.

Възниква въпросът: ще бъдат ли дадени като поощрение за добра туроператорска дейност онези 15 милиона лева бонус, като част от финансирането на рекламата на България на ключови пазари или процедурата ще бъде спряна, защото това е най-нормалното нещо в подобна ситуация? На такъв въпрос засега никой не възнамерява да отговори.

Не на последно място, от туристическия бранш в прав текст заявиха, че изказванията на Румен Драганов, като Директор на Институт за анализи и оценки в туризма е срам – не за бранша, а за всички студия, които от мързел не звънят на никого друг, освен на него, защото той е винаги готов да бъде гост. „Цитирането на Националния статистически институт, който дори не получава реална информация от бранша, защото там не са отчетени и една десета от местата за настаняване в България, е не само непрофесионално – това представлява злонамерено пренебрегване на реалните факти. Затова молим: ако в студията ще говорите по темата „туризъм“, обърнете се към хора, които работят това, а не го измислят според личните си пристрастия!“ – емоционално заяви на микрофона Димитрина Горанова, член на УС на АБТТА, специалист в сферата на корпоративния туризъм. 


Лияна Панделиева, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар