Зима

Зима
Пролет

16 март 2020 г.

Иво Христов: Коронавирусът хвана властта неподготвена

"От здравна, кризата вече се превръща в икономическа, може да се превърне и в политическа."
 
"Коронавирусът хвана властта неподготвена, включително и медицинските капацитети. До преди две-три седмици те отричаха реалната опасност от коронавирус в България. Подцениха вируса, но към момента полагат необходимите усилия в условията на голям стрес. 

Сега не е моментът за придиряне, но властта трябва да предприеме пакет от мерки за подпомагане на най-засегнатите. Неизбежно тази санитарна и здравна криза ще прерасне в икономическа и малцина ще са дребните предприемачи, които ще могат да устоят на един месец безделие. Всички те ще трябва да освобождават свои работници, като тук става въпрос за десетки, вероятно и стотици хиляди хора."

Това коментира пред Дарик радио Иво Христов, член на Групата на „Прогресивния алианс на социалистите и демократите” в Европейския парламент.

Според него предстоящата криза ще засегне и средния бизнес, като тепърва предстоят социалните трусове и обществено напрежение. Евродепутатът изтъкна, че обявяването на извънредното положение е трябвало да бъде съпроводено и с ясни икономически мерки, каквито се взимат в тази ситуация в други страни. Съгласи се, че родният икономически ресурс е по-скромен, но подчерта, че намира за редно да се въведат определени данъчни облекчения, които да бъдат покрити от бюджетния излишък и че очаква адекватна и бърза реакция от правителството.

"Мисля, че навсякъде властите късно осъзнаха мащаба на бедствието. Тази криза е урок, който ще промени много неща в нашия начин на живот. Както си спомняме, терористичните атаки от 2001 г. породиха траен страх от тероризма, който стана част от нашето ежедневие. Промени се законодателството и досега в големите мегаполиси патрулират войници в пълно бойно снаряжение. След коронавируса вероятно ще се промени културата на общуване между хората и ще се възприемат определени методи на действие при такива опасности", каза още Христов.

По думите на евродепутата, извънредното положение не трябва да трае прекалено дълго. Похвали бързата и своевременна реакция на левицата, както и въведената поправка в продължителността на срока на извънредното положение. Той подчерта, че сега приоритет е да се овладее възникналата ситуация, но че през цялото време трябва да си седим с едно наум за предстоящото ни връщане към нормален начин на живот след кризата.

"Текущото извънредно положение ще внесе сериозни изменения и последствия в дългосрочен план. От здравна, кризата вече се превръща в икономическа, може да се превърне и в политическа. Към момента обаче трябва да се концентрираме върху здравната и мерките за овладяване на икономическата", заяви Иво Христов.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар