Зима

Зима
Пролет

15 март 2020 г.

Безпрецедентно единство демонстрираха президентът и премиерът

По 1000 лева ежемесечен бонус върху заплатите ще получават всички медици, които се борят с коронавируса
 
Безпрецедентно единство демонстрираха президентът и премиерът.

Румен Радев и Бойко Борисов загърбиха споровете и призоваха нацията към единство в трудната битка с коронавируса.

Двамата го демонстрираха в съвместно изявление след среща на "Дондуков"2.

"България и светът преминават през тежко изпитание. То налага пълна мобилизация на материалните ресурси и моралните сили на обществото. Епидемията ще подложи на изпитание здравната системи и всички социални системи от държавата, които ще трябва да устоят в една кризисна ситуация въпреки трупането на проблеми с десетилетия", заяви президентът Румен Радев, цитиран от Cross.bg.

Той напомни, че трябва да изразим своето уважение и подкрепа към българските лекари и медицински специалисти, върху които ляга основната тежест на тази битка.

"Нашето оцеляване зависи от техния професионализъм, нравственост, техническо обезпечаване, социална сигурност и спокойствие и това трябва да е неотменен ангажимент на държавата. 30 години българите се спасяват поединично, но тази смъртоносна епидемия, която покосява най-слабите и възрастните хора, напомня, че е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност", каза още президентът.

По 1000 лева ежемесечен бонус върху заплатите ще получават всички медици, които се борят с коронавируса. Това заяви премиерът в изявлението си.


"Абсолютно съм солидарен с това, което каза президента, с неговите изводи и заключения за единството. Това, което към момента правим и запознахме президентът - в спешен порядък, най-спешното в момента е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри, санитарите, лаборантите, всички, които работят в тази сфера. Това, което обсъдихме по 1000 лв. на медицинско лице. Няма да ги делим на доктор, лекар и лаборанти", заяви от своя страна Бойко Борисов.

"От криза не се излиза по-богат. Засега нито една държава не е взела конкретни мерки, тъй като лекарите не дават прогноза докога ще продължи пандемията", допълни премиерът.



Няма коментари:

Публикуване на коментар