Зима

Зима
Пролет

9 март 2020 г.

Бойко Ноев: Хората по турско-гръцката граница са главорези на "Ислямска държава"

"Няма как Гърция да ги пусне. Трябва да бъдем благодарни на гърците, че спират тези хора."

Турският вътрешен министър съобщи, че до този момент 140 000 мигранти са напуснали Турция. 

Продължава и информационната война между Анкара и Атина относно ситуацията на границата. Турският президент Реджеп Ердоган замина за Брюксел, за да обсъди с европейските лидери кризата с мигрантите.

"Едва ли може да дефинираме решение днес, скептичен съм за резултатите от срещата на Ердоган в Брюксел. Обективните обстоятелства, които доведоха до тази криза, продължават да бъдат валидни. Когато Ердоган се обръща към европейските лидери с различни призиви, той едва ли стои на силни морални позиции. Именно той е причинителя на това, което става в Сирия. През годините той задълбочи курса на тази политика с използването на бежанците като инструмент на войната", коментира бившият министър на отбраната Бойко Ноев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Дипломатът отбеляза, че не е ясно какви са договорките между Бойко Борисов и Ердоган. Той смята тези срещи на четири очи за рискови.

Ноев смята хората по турско-гръцката граница са главорези на "Ислямска държава", както и други терористични групи, които функционират в Идлиб.

"Няма как Гърция да ги пусне. Трябва да бъдем благодарни на гърците, че спират тези хора", подчерта бившият министър на отбраната.

Бойко Ноев се обяви за свикването на Консултативен съвет за национална сигурност заради бежанската криза. Според него българското общество трябва да знае какво правят партиите в защита на гражданите.

Бившият военен министър отбеляза, че проблемът не опира пряко на нашата граница, но е интересен въпрос дали Турция би отишла на атака на българската граница.

"Турция знае, че ако това се случи, сухопътната ѝ граница към Европа ще бъде затворена. Именно това спира Ердоган в крайни решения по отношение на България. Турция не иска да жертва своята единствена приятелска граница. Това е нашият геополитически ресурс", категоричен е Ноев.



Няма коментари:

Публикуване на коментар