Зима

Зима
Пролет

6 март 2020 г.

Договореното от Владимир Путин и Реджеп Ердоган примирие влезе в сила

Споразумението е допълнение към подписания в Сочи през септември 2018 г. руско-турски меморандум за Идлиб
 
В полунощ влезе в сила споразумение за прекратяване на бойните действия в сирийската провинция Идлиб.

Документът беше подписан след вчерашните шестчасови преговори в Кремъл между президентите на Русия и на Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган, предаде БНР.

Споразумението е допълнение към подписания в Сочи през септември 2018 г. руско-турски меморандум за Идлиб и съдържа три точки.

Първо, прекратяване на боевете по цялата линия на съприкосновение в зоната на деескалация.

Второ, създаване на коридор за сигурност с ширина 6 км северно и 6 км южно от магистрала М4, която свързва градовете Алепо и Латакия. Конкретните параметри на функционирането на коридора трябва да бъдат уточнени до седмица от министерствата на отбраната на двете страни.

И трето, съвместно патрулиране по магистралата в района на град Саракиб от 15 март.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи малко след като примирието влезе в сила, че по фронтовете на Идлиб цари затишие. Активист, живеещ в град Идлиб, също съобщи за спокойна обстановка в района.

Обстановката в провинция Идлиб рязко се изостри, след като в края на февруари повече от 30 турски войници бяха убити при въздушен удар на сирийската армия. В отговор Турция започна военната операция „Пролетен щит“ срещу подкрепяните от Русия правителствени сили.



Няма коментари:

Публикуване на коментар