Пролет

Пролет

30 март 2020 г.

Проф. Дарина Григорова: Кризата показа, че пазарната икономика е гола

"Светът отдавна е променен, просто ние не го забелязахме."
 
"Кризата показа, че пазарната икономика е гола."
 
Това каза пред БНР проф. Дарина Григорова от СУ "Св. Климент Охридски". 

Според нея малко хора се замислят за причината за тази ситуация, в която се намира светът, защото медицината не може да бъде бизнес:

"Видяхме кой прати лекари в Италия - Куба. Тази страна има ли нещо общо с пазарната икономика, а каква медицина има - защо? Тези реални причини се скриват, а се надгражда паника и някакви фантастични проекти за нов свят. Но той светът отдавна е променен, просто ние не го забелязахме".

Тя заяви, че в България не сме подготвени за коронавируса, защото сме сринали социалната държава.

По думите на проф. Григорова има илюзия, че ще има суверенност, но тя е заради "общия протокол", по който всички общества реагират на тази криза - има еднаквост в действията, по които се реагира, и еднаквост в паниката.

Тя коментира, че остава нагласата за търсене на външен враг и в тази криза.

"Европа би била силна само с Русия и европейските държави рано или късно ще го разберат", каза тя и даде пример и със САЩ, където коронавирусът е наричан "китайски вирус".

Проф. Григорова посочи интересно структуриране на информационната политика в Русия в кризата с коронавируса, като обясни, че новините за ограничения и забрани ги съобщават кметът на Москва Сергей Собянин и премиерът на Русия Михаил Мишустин, а не президентът Владимир Путин: "Това е тънък психологически ход", коментира тя и добави, че по този начин те ще понесат и негативите за това, "че са тормозили, във всякакъв смисъл на думата, хората, а не президентът Путин."

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар