Зима

Зима
Пролет

30 март 2020 г.

Пенсиите ще се увеличат от 1 юли, а държавните заплати са гарантирани

Според министър Горанов никой не задължава фирмите да използват помощта за работниците, известна като 60/40
 
Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че предвиденото увеличение на пенсиите от 1 юли с 6.7% остава.

Не се предвижда намаляване не възнагражденията на хората, които получават заплати от държавния бюджет.

"Има служители на бюджетна издръжка, които са на първа линия в борбата с коронавируса и за тях не само не трябва да се мисли за премахване на привилегии, а за намиране на стимули за работата им. Възможно е да се вземат частични мерки за администрации, които нямат водеща роля, и които са с ограничени функции в момента на кризата", каза министърът.

По думите му никой не задължава фирмите да използват помощта за работниците, известна като 60/40, която беше приета от правителството днес.

"До преди месец дебатът беше откъде да внесем - от всякакви екзотични дестинации, работна сила. Днес мислим за ролята на работниците за успешния бизнес и дали с лека ръка да се отказваме от тях, защото хората могат след време да си намерят друга работа", каза Горанов, цитиран от Dnes.bg.

Той посочи, че за фирми, които са имали финансови затруднения и преди кризата заради вируса, мярката няма как да е пълноценна.

Първоначалното кандидатстване по мярката 60/40 е за месец. Работодателят преценява колко работници да включи в нея.

"Никой няма да бъде накаран насила да приложи тази мярка. Ще дадем колкото е нужно, докато действа тази мярка за 3 месеца. Ако в един момент се окаже, че кризата е толкова дълбока, че не можем да я развиваме, ще трябва да се мислят други по-радикални мерки", обясни Горанов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар