Зима

Зима
Пролет

30 март 2020 г.

Сърбия планира подкрепа на бизнеса в размер на 5 млрд. евро

Държавата ще извърши еднократно плащане от 100 евро на всеки сръбски гражданин на възраст над 18 години
 
"Сърбия планира да предложи около 5 млрд. евро (5,54 млрд. долара) заеми и субсидии на бизнеса, за да помогне на компаниите да се справят с икономическото въздействие от разпространението на коронавируса."

Това заяви президентът Александра Вучич, цитиран от Ройтерс.

Освен това държавата ще извърши еднократно плащане от 100 евро на всеки сръбски гражданин на възраст над 18 години, или на около 5 милиона души - целия електорат, посочи Вучич.

Програмата за възстановяване, която президентът обяви късно в неделя, ще доведе до увеличаване на бюджетния дефицит през тази година, който ще бъде покрит от финансовите резерви и заеми. Първоначално се прогнозираше дефицитът да достигне 0,3% от икономическата продукция на Сърбия.

Досега 13 души в Сърбия, от 7 милиона население, са починали вследствие на коронавирус, а 741 са били заразени. За да се противопостави на епидемията, Сърбия въведе строги мерки, включително извънредно положение и блокиране за всички граждани.

"Според плана, съгласуван с Международния валутен фонд (МВФ), публичният дълг на Сърбия не трябва да надвишава 60% от нейния брутен вътрешен продукт (БВП), който към края на 2019 г. е 52,4%", заяви Вучич пред сръбските медии.

„Ще имаме проблеми, но по-малко от други (страни)“, сподели президентът на Сърбия и добави, че повече подробности ще бъдат обявени във вторник, съобщава Investor.bg.

Валутните резерви на Сърбия през февруари възлизат на 13,458 млрд. евро, което е по-малко от регистрираните 13,694 млрд. евро месец по-рано.

Икономиката на страната ще пропусне целта си за растеж от 4% през 2020 г. и ще се изправи пред рецесия, но Вучич добави, че Сърбия трябва да се върне към експанзията през 2021 г.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар