Зима

Зима
Пролет

13 март 2020 г.

До кога ще продължи карантината на културата?

Найден Тодоров: Изкуството е винаги първа жертва на всеки кризисен момент
 
Културата е под карантина - театри, кина и опери зали са затворени заради коронавируса. Ситуацията се променя за часове. 

До кога ще продължи карантината на културата?

"Предвид цялата тази ситуация, тази паника, и моите наблюдения и разговори с колегите ми, които продължават само да репетират, ние до края на седмицата сме свалили представленията си", заяви директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин пред БНТ.

"Опираме и до нещо друго като сериозен проблем - в икономическо отношение. Да не говорим и за смисъла в това, че няма театър, няма изкуство, което в това време също има изключителен важен смисъл и стойност. Но 17 представления за една седмица ми се струва изключително опасно", допълни Донкин.

По думите му, се изчаква официално решение за мерките, които ще предприеме държавата, за да се реши дали програмата на театъра отново ще бъде достъпна за публиката.

Софийската филхармония намери друг начин да се справи с проблема - излъчване на онлайн. Алтернатива ли е това?

"Предвид ситуацията, това е алтернатива, чрез която се опитваме да запазим у хората някакво чувство на нормалност. Нашите концерти са отказани до края на месец март. Разбира се, за да не изгубим контакта с хората, започнахме да излъчваме старите си концерти в интернет. Изкуството е винаги първа жертва на всеки кризисен момент, но то ни кара да продължаваме да се чувстваме нормални, категоричен е директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров.

По думите му, това, което се случва, е икономически срив за културата. Предстоят срещи с Министъра на културата за да се реши, как ще бъде спасена тя.

Мариус Донкин е категоричен, че театърът не може да се играе в онлайн пространството. Неговите колеги, актьорите в Народния театър, са изключително притеснени да не се заразят, докато играят на сцената. Все още не се знае дали ще има компеснации, тъй като хонорарите им със сигурност ще намалеят след този момент на криза.

За Найден Тодоров, мерките в страната са адекватни. Според Мариус Донкин, затворени театри във Великобритания и Франция няма, но той не може да си представи публиката да е с маски, тъй като това отнема от удоволствието.



Няма коментари:

Публикуване на коментар