Зима

Зима
Пролет

10 март 2020 г.

Евгений Дайнов: С коронавируса и бежанците властта прикрива собствената си безпомощност

Липсващите институции ще гарантират на българското общество, че всяка извънредна ситуация ще залее премиера Бойко Борисов
 
"С коронавируса и бежанците властта прикрива собствената си безпомощност, която сама си причини."

Това каза пред Радио „Фокус“ политологът проф. Евгений Дайнов. 

Той допълни, че от доста време институциите в България не функционират, т.е. няма нито една институция, в която чиновниците всеки ден, рутинно - без да им се казва, да вършат работата, за която са наети. 

Евгений Дайнов уточни, че с кризи могат да се справят единствено общества, чиито институции функционират постоянно, рутинно и които имат разработени и проверени в практиката протоколи и процедури за справяне с извънредни ситуации. Според него в България няма регулярно рутинно функциониране на институциите, защото всеки чака заповед от горе, а също така няма и планове за извънредни ситуации.

„Няма как в една цивилизована страна, член на ЕС, да няма поне 7-8 институции, които да имат разработени протоколи за справяне с човек, излязъл на балкона на публична сграда. Трябва да има такива протоколи при охраната на сградата – какво се прави в такива случаи, кой го прави, как го прави. Трябва да има МВР. А сега какво се оказа? Тъй като нито една институция не функционира и няма планове за справяне със ситуация, дори малко по-различно изглеждащи от обичайното, самият шеф на НСО отива да се разправя с медицинската сестра на перваза на прозореца“, каза още той.

Проф. Евгений Дайнов допълни, че всичко това е резултат от това, че премиерът Бойко Борисов решава всичко по телефона. Той каза още, че кризите с коронавируса и бежанците ще бъдат добре дошло оправдание за премиера за усвояване на още средства и евентуално за забрана на протести. 


Политологът уточни, че липсващите институции ще гарантират на българското общество, че всяка извънредна ситуация ще залее премиера Бойко Борисов.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар