Зима

Зима
Пролет

25 март 2020 г.

Благовещение е!

Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие
 
 Християните празнуват днес един от най-големите празници - Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството.

Според Библията на този ден Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос. Празникът се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница.

Празникът Благовещение е утвърден от православната църква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март.

Въпреки че празникът Благовещение винаги се чества в дните от Великия пост, поради неговата важност църквата разрешава да се яде риба.

Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

В българската традиция Благовещение се свързва с възраждането на природата и идването на пролетта. Според поверието в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла.

Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв.

Вярва се, че, ако на Благовещение се засадят дръвчета, те ще родят много сладки плодове. На този ден се става рано, за да е богата годината.

Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, и други.


Няма коментари:

Публикуване на коментар