Зима

Зима
Пролет

11 март 2020 г.

СЗО обяви разпространението на коронавируса за пандемия

ЕС ще създаде инвестиционен фонд от 25 милиарда евро за действия срещу коронавируса
 
Световната здравна организация (СЗО) обяви разпространението на коронавируса за пандемия, съобщава BBC.

По думите на директора на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, броят на заразените се е увеличил 13 пъти само за последните две седмици в света. Тези резултати са дълбоко обезпокоителни, заради "стряскащите нива на бездействие" спрямо вируса.

Той призова всички правителства да предприемат "спешни агресивни" действия. Според него, в следващите седмици броят на заразените и смъртните случаи ще се увеличи.

"Няколко държави демонстрираха, че този вирус може да бъде потиснат и контролиран", каза той и допълни, че правителствата е трябвало да "постигнат фин баланс между опазването на здравето, свеждайки до минимум нарушенията и зачитайки човешкия живот".

"Ние сме заедно в това, за да правим правилните неща спокойно и да защитаваме гражданите по света. Това е осъществимо", заяви той.

По-рано канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди, че до 70% от населението на страната - около 58 милиона души - може да се зарази с коронавирус.

Тя каза, тъй като няма известно лечение, фокусът ще падне върху забавяне на разпространението на вируса. "Става въпрос за спечелване на време", каза тя.

В Италия, където има повече от 10 000 потвърдени случая, италианският премиер Джузепе Конте обяви закриването на училища, фитнес зали, музеи, нощни клубове и други места в цялата страна.

Няколко държави - включително Швеция и България, както и Република Ирландия - регистрират първите си смъртни случаи, докато броят на потвърдените случаи в Катар скочи от 24 на 262.

В Китай - където за първи път е открит вирусът - са наблюдавани общо 80 754 потвърдени случая и 3136 смъртни случая. Но той регистрира във вторник най-ниския си брой нови инфекции, само 19.

Европейският съюз ще създаде инвестиционен фонд от 25 милиарда евро за действия срещу коронавируса и последиците от него.

Според специалисти коронавирусът е устойчив и на топлото време и едва ли ще изчезне през летните месеци.



Няма коментари:

Публикуване на коментар