Зима

Зима
Пролет

22 март 2020 г.

Секретни лаборатории бълват килъри с корона

Те се намират незнайно къде, ръководят се от незнайно кого и работят в полза на... никого!

"Заблудите на времето също усилваха страховете на хората. Не мога да си представя по каква причина, но сега, струва ми се, бяха по-склонни да вярват на пророчества и астрологически заклинания, сънища и всякакви бабини деветини, отколкото преди или след чумата."

Цитатът е от романа на Даниел Дефо "Дневник на чумавата година", който описва събития и впечатления от избухналата епидемия от чума в Лондон през 1665 година. Дефо не е бил очевидец на случилото се, тъй като е бил бебе по това време, но книгата е толкова реалистична, че дори се приема като исторически извор за тези събития.

Днешният прочит на книгата на Дефо със сигурност ще открие паралели и аналогии със случващото се около новата чума COVID-19. Какво ли щеше да напише Дефо, ако например живееше в ерата на интернет? Мрежата бъка от зарази, вируси, манипулации, фалшиви новини и конспиративни теории. Каквото и да му хрумне, Дефо със сигурност не би се отказал от констатацията, че заблудите на времето подсилват страховете на хората.

Конспиративните теории също са заблуда, но в условията на криза психологическите бариери на хората падат и съзнанието им става подвластно на конспирацията.

Без да имат никакво значение за търсенето на изход, хипотезите и слуховете за изкуствения произход на коронавируса напоследък бележат бум. Във въздуха например витае подозрение, че заразата в глобален мащаб е предназначена да свали непосилната тежест от плещите на социалната сфера - пенсии, здравни осигуровки, здравни пътеки и прочие.

Пандемията ще реши и проблема с демографската криза и застаряването на населението на земята, като старите и болните просто измрат. И тогава ще се отворят вратите за младата и силна кръв на бежанците от Африка, Близкия изток и т.н.  А канцлерът Меркел ще се нареди в списъка на определящите съдбата на човечеството влиятелни лидери и тайни общества в следващата книга на Ян Ван Хелсинг.

В последните дни любителите на конспиративни теории са единствените хора, запасени за месеци напред. Хипотезата за изкуствения произход на COVID-19 подхранва трескавите им мозъци, след като беше почти официализирана от двете велики сили Китай и САЩ. В ход е дипломатическа война, избухнала след изказване на говорителя на китайското външно министерство Чжао Лицзян, че е възможно американската армия да е донесла епидемията в Ухан. В китайски социални медии се тиражира версията, че вирусът може да е бил донесен в Китай от американската делегация на Световните военни игри, които се състояха през октомври миналата година в Ухан.

От своя страна съветникът на президента за националната сигурност Робърт О'Брайън обвини Китай, че е "изгубил два месеца на света" в опита си да прикрие епидемията.

По данни на South China Morning Post първият случай на заразяване с коронавирус в Китай е бил регистриран на 17 ноември 2019 година. Жертвата е 55-годишен жител на провинция Хубей с административен център Ухан, а "инфекцията" е станала 10 дни след края на VII Световни летни военни игри в Ухан (18 до 27 октомври), в които участваха спортисти под пагон от над 100 държави, включително и от САЩ.

В подкрепа на твърденията си за американския пръст, китайците публикуваха видео с изказване на директора на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ Робърт Редфийлд. Пред Конгреса той заявява, че някои американци, за които се е смятало, че са починали от сезонен грип, са се оказали носители на коронавируса.

Паметта на любителите на конспиративни теории е услужлива и светкавично вади от архивите информация за създадени от САЩ вируси. Например SARS 2.0, получен в лабораторията на Университета в Северна Каролина под ръководството на д-р Ралф Барик като нова мутация на вируса SARS (Тежък остър респираторен синдром). Това бе вирусът, който през 2002-2003 г. уби 700 души в Китай и засегна над 8000 души в 29 страни по света. Мутацията му стана чрез добавяне на протеин към SARS. SARS 2.0 е устойчив на съществуващи ваксини и лекарства, които са били използвани срещу естествения вирус на SARS.

Китай също разполага с мощности за създаване на нови вируси с мутации. След епидемията от 2002 г. Китай прие дългосрочна стратегия за изследване на най-опасните патогени. За тази цел през януари 2018 г. в квартал Jianqxia в Ухан бе открита лаборатория за биобезопасност с ниво BSL-4 - Wuhan P4. Тя изследва четири патогени (P4), което се отнася до най-вирулентни вируси, представлявайки висок риск от аерозолно предаване от човек на човек на инфекции.

Лабораториите по света са класифицирани между 1-4 нива в зависимост от това колко са опасни микробите, които се изследват. BSL-4 изследва най-опасните патогени. Изградена е в резултат на китайско-френско сътрудничество и струва около 300 млн. юана. С френска помощ в проектирането на лаборатории, създаването на стандарти за биологична безопасност и обучението на персонала, строителството започна през 2011 г. и продължи три години. През 2015 г. лабораторията беше пусната в пробна експлоатация.

Самите французи откриха през 1999 г. подобна лаборатория в Лион - P4 Jean Merieux, която е най-голямата лаборатория в Европа. Китайците пожелаха да имат същата - за съхраняване на най-опасните вируси на планетата /Ебола, коронавирус, H5N1/ и за проследяване на инфекциозни щамове с цел борба с тях. Освен Китай и Франция, P4-лаборатории имат Канада, Германия, Австралия, САЩ, Великобритания, Швеция.

Руснаците, разбира се, също. Шефът на Академията по геополитическите проблеми ген. Леонид Ивашов призна миналата седмица, че руските химически сили имат решения за борба с коронавируса. "Главният мозък" е Военномедицинската академия в Санкт Петербург, която е наследник на Главна дирекция № 15 от съветско време. Там са се разработвали всички видове биологично оръжие на СССР.

"Разработването на биооръжие днес се извършва от Китай, САЩ и Израел, а практиката сочи, че когато се създава такова оръжие, винаги се прави и противоотрова", казва ген. Ивашов.

Според руския учен-вирусолог и лекар проф. Дмитрий Еделев, COVID-19 има всичките признаци на абсолютно биологическо оръжие. Той цитира британски учени, според които в природата не се срещат наведнъж четири белтъка от HIV1 /СПИН/. Руската наука също е разпознала в коронавируса четири белтъка на СПИН, отговорни за имунитета, и в момента третират успешно заболелите с препарати против HIV1. Индия и Китай вървят по същия път. А Русия усилено работи върху ваксина срещу SARS, която все още не е тествана върху човек. Тази ваксина ще бъде доразработена и доразвита срещу коронавирус, уверява проф. Еделев.


Румен Савов,  Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар