Зима

Зима
Пролет

12 април 2020 г.

12 април - Международен ден на авиацията и космонавтиката

Юрий Гагарин е първият човек, видял Земята от Космоса
 
На 12 април през 1961 г. руснакът Юрий Гагарин, пилот на кораба "Восток-1" с ракета носител Р-7, става първият жител на планетата Земя, който я видя от Космоса.

А от 1969 година този ден се отбелязва като Международен ден на авиацията и космонавтиката.
 

На 12 април в 6:07 часа московско време ( (6 часа и 7 минути по Гринуич) от стартова площадка №1 на космодрума "Байконур" е изстрелян първият космически апарат издигнал човек на околоземна орбита.

Пилот е 27-годишният старши лейтенант Юрий Алексеевич Гагарин. Първият полет на човек в Космоса преминава в автоматичен режим заради непредвидимата реакция на ума към настъпилата безтегловност, но е предвидена възможността на всеки негов етап космонавтът да използва ръчно управление на кораба.

Първите му думи в открития Космос са "Поехали". Позивната на Гагарин е "Кедър". Четиринадесет минути след изстрелването гласът на Гагарин се разнася от радиостанциите на космодрума: "Отделяне от ракетата-носител - приключено!" Корабът прави една обиколка около Земята с продължителност 1 час и 48 минути и се насочва за приземяване в степта недалеч от град Саратов. Сега на мястото в село Смеловка има стрела във вид на излитаща към небето ракета, под която стои Гагарин. Тъй като системите за приземяване на "Восток 1" не са били достатъчно изпробвани, на височина седем километра Гагарин взема решение да катапултира и да се приземи с парашут. Приземяването е успешно извършено близо до спускаемия апарат.

На борда е имало запаси с храна и вода за десет дни.

Новината за първия космонавт мълниеносно обикаля целият свят. След два дни Гагарин е посрещнат тържествено на Червения площад в Москва пред десетки хиляди ентусиазирани хора, дошли да го видят. За този си полет е награден със званието герой на Съветския съюз и е повишен в чин майор.

Година по-късно датата 12 април започва да се чества като Международен ден на авиацията и космонавтиката.

Космонавтиката (от древногръцките думи за Вселена и мореплаване) изследва космическото пространство с помощта на автоматични и пилотирани космически апарати. Термина космонавтика е въведен в употреба от Георгий Е. Лангемак.

Началото на усвояването на Космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята в Съветския съюз. Пилотираната космонавтика започва с полета на съветския космонавт Юрий Гагарин на 12 април 1961 година, припомня Banker.bg.

Юрий Гагарин е зачислен в групата на космонавтите през март 1960 година. Отначало групата е от 20 млади летци. Ръководител на космическата програма е Сергей Корольов. От тях са отделени шест, които са подготвяни по програма, различна от останалите. Четири месеца преди полета е взето решение той да бъде първият космонавт. Негов дубльор е Герман Титов.

Последната дума за избора на Гагарин има Никита Хрушчов, по това време първи секретар на управляващата в СССР комунистическа партия КПСС. Когато му показват снимките на първите космонавти, без колебание той избира Гагарин.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар