Зима

Зима
Пролет

25 април 2020 г.

Турската икономика ще получи почти 30 млрд. долара помощ

Турските власти продължават с прилагането на различни мерки и стимули в отговор на коронавирусната криза и в подкрепа на икономиката на страната. 


Заделените за това средства вече са достигнали сумата от 200 млрд. турски лири (28.7 млрд. долара), съобщава Ройтерс, като цитира финансовия министър Берат Албайрак.
 

Всичко започна на 18 март, когато президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви пакет от мерки за подкрепа на икономиката на обща стойност от 100 млрд. лири, който предвиждаше разсрочване на плащанията по кредитите и намаляване на данъчната тежест в определени сектори. После правителството постепенно разширяваше обхвата на тези мерки.
 

Пандемията принуди бизнеса да прати милиони работници в принудителен отпуск или да ги освободи трайно от работа. Правителството се намеси като отпусна още пари за допълване на дохода или за изплащане на ежедневни помощи на засегнатите работници, а малките предприятия получиха достъп до по-лесно кредитиране.
 

Общо 107.4 млрд. лири са били предоставени като подкрепа на около 120 хиляди компании, чиято дейност е засегната от епидемията, а други 16.8 милиарда са били насочени в подкрепа на търговските фирми.
 

Заедно с това има мерки и за подкрепа на гражданите. По 1000 лири е финансовата подкрепа за 4.4 млн. домакинства. Още 22.4 млрд. лири са използвани за покриване на основните нужди на около четири милиона турски граждани.

Всичко това може да се приеме за добра новина не само за южната ни съседка, но и за България.

Турция е най-големият ни търговски партньор извън Европейския съюз. През 2018 г. стокообменът между двете страни е достигнал рекордните 4.17 млрд. евро, като при това търговското салдо е положително за нашата страна. А само за деветте месеца на миналата година сме разменили стоки за 3.13 млрд. евро, което означава, че може би ще надскочим цифрата от четири милиарда евро, съобщава Banker.bg.

Знаем, че това е така, защото у нас работят хиляди турски фирми, които имат изнесени у нас дъщерни фирми и различни производства, за да се възползват от членството на България в Европейския съюз и за по-лесен достъп до пазарите на Стария континент.

Бързото възстановяване на турската икономика след коронавируса означава по-бързо раздвижване на производството, повече поръчки и работа и за българските фирми с турски капитал.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар