Зима

Зима
Пролет

25 април 2020 г.

Владимир Путин и Доналд Тръмп приеха историческо изявление по повод 75 години от срещата на река Елба

"Това събитие стана предвестник на решителното поражение за нацисткия режим."
 
"Духът на Елба е пример за това как Русия и САЩ могат да сложат настрани противоречията и да си сътрудничат за обща цел. Героичният подвиг на тези, които са се борили срещу фашизма, никога няма да бъде забравен."

Това се посочва в съвместно изявление на президентите на Руската федерация и САЩ, публикувано на уебсайта на Кремъл.

На 25 април се навършват 75 години от историческата среща на съветските и американските войници, които се ръкуваха на мост над река Елба. 


"Това събитие стана предвестник на решителното поражение за нацисткия режим", заявиха лидерите.

Владимир Путин и Доналд Тръмп нарекоха срещата в Елба върха на колосалните усилия на много държави и народи, обединени в рамките на Декларацията на ООН от 1942 г. 


"Тази съвместна борба изискваше огромни жертви на милиони войници, моряци и цивилни в много театри на военни операции", подчертават те.

Президентите отбелязаха приноса на милиони мъже и жени, които на трудовия фронт произвеждаха огромно количество военна продукция и изиграха ключова роля в осигуряването на съюзните сили със средства за победата.


"Отблъсквайки най-сериозните предизвикателства на 21-ви век днес, ние отдаваме почит на доблестта и смелостта на всички, които се бориха заедно, за да победят фашизма. Техните героични дела никога няма да бъдат забравени", заключиха Путин и Тръмп.


Pan.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар