Зима

Зима
Пролет

26 април 2020 г.

Стотици души протестираха в Берлин и Щутгарт срещу ограничителните мерки

Хората викаха "Искам си живота обратно" и държаха табели с надписи "Защитете конституционните права", "Свободата не е всичко, но без свобода всичко е нищо"
 
Стотици души протестираха в Берлин и Щутгарт срещу загубата на права и свободи заради ограничителните мерки, които бяха въведени в борбата с новия коронавирус, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

Около 1000 души протестираха в Берлин срещу въведените от правителството ограничения въпреки забраната за демонстрации.

Хората викаха "Искам си живота обратно" и държаха табели с надписи като "Защитете конституционните права", "Свободата не е всичко, но без свобода всичко е нищо" и "Тате, какво е това целувка?".

Протестиращите раздаваха копия от вестник със заглавие "Демократична съпротива", в който пише, че новият коронавирус е опит за завземане на власт чрез разпространяване на страх. Цитирани са 127 лекари от цял свят, които оспорват нуждата от строги ограничителни мерки.

Полицията многократно призова протестиращите да се разпръснат. Над 100 души бяха арестувани, съобщи полицията в Туитър.

Демонстрантите постепенно се разотидоха. Това беше четвъртият подобен съботен протест в Берлин.

В Щутгарт между 300 и 350 души протестираха срещу загубата на правото на събиране. Това беше третата подобна демонстрация в Щутгарт. Първоначално общината забрани протеста, но решението й беше отменено от федералния Конституционен съд.

По-рано този месец Конституционният съд постанови, че хората имат право да организират протести, стига да спазват правилата за социално дистанциране.
Съдът беше сезиран от продемократични активисти, които смятат, че карантинните мерки нарушават свободата на събиране.


Няма коментари:

Публикуване на коментар