Зима

Зима
Пролет

15 април 2020 г.

Сърбия под пълна блокада за великденските празници

Гражданите ще останат по домовете си 84 часа през празничните дни
 
Полицейският час в Сърбия за предстоящите Великденски празници ще започне от петък, 17 април, в 17 часа, и ще продължи до вторник, 21 април, в 5.00 часа, реши сръбското правителство.

Така гражданите ще останат по домовете си 84 часа. Решението не бе никак лесно, като се има предвид позицията на Синода на Сръбската православна църква /СПЦ/, че полицейският час трябвало да бъде отменен за Великден, отбелязва вестник "Курир".

Позицията на експертите, на епидемиолозите и на лекарите от Кризисния щаб обаче остана непроменена, а тя е, че забраната за излизане в никакъв случай не бива да бъде отменяна.

Пенсионерите ще могат да излизат от вкъщи три дни в седмицата по половин час на ден, допълва "Блиц", като цитира изказване на президента Александър Вучич пред държавната телевизия РТС. Разрешението е в сила за времето на полицейския час при условие, че не влизат в контакт с други хора, излизат на не повече от 300 метра от дома си и носят маски. Вучич помоли пенсионерите все пак да не излизат и уточни, че мярката влиза в сила от следващата седмица, съобщава Banker.bg.

Епидемиологът Предраг Кон, който обяви вчера намерението си да напусне Кризисния щаб, бе разубеден от президента Вучич и остава на поста си, съобщават вестниците. Кон обяви вчера във Фейсбук, че е бил засегнат от отправените срещу него и експертния екип сериозни критики. 


"Нивото на това безобразие надхвърли всичко приемливо. Засегна ме и молбата на СПЦ /полицейският час да бъде отменен за Великден/, защото напълно отрича всичките ни досегашни опити да се спасяват животи. Като осъзнах до каква степен в обществото има неразбиране, разбрах, че трябва да се оттегля", написа Кон. След разговор с президента Вучич и премиера Ана Бърнабич той бе разубеден и продължава работата си в Кризисния щаб.

Вестник "Новости" информира подробно за скандала в дома за възрастни хора в Ниш, където коронавирус бе потвърден при над 150 жители на дома и директорът бе арестуван по подозрение, че не е взел адекватни мерки. Заплашват го до 12 години затвор. Семействата на възрастните хора, настанени в дома, в отчаяние търсят информации за здравословното състояние на близките си, с които не са се чували от дни и никой не отговаря на телефонните им позвънявания.

"От 256 възрастни хора и 98 души персонал до вчера 151 възрастни и петима работещи в дома са приети в Клиничния център в Ниш и се чувстват добре", съобщи социалният министър Зоран Джорджевич.

Роднините настояват спешно да се установи по какъв начин коронавирусът е проникнал в дома, след като от един месец са забранени посещенията.

Коронавирусът проникнал в заведението преди десетина дни, което ръководството скрило, а възелът започнал да се разплита, когато семейството на един от възрастните хора се усъмнило, че той е сериозно болен. Директорът отговорил, че човекът е на терапия и няма основания за тревога. След като семейството настояло, човекът бил откаран в Клиничния център в Ниш, където е установено, че има двустранна бронхопневмония, състоянието му се влошило, ден по-късно е поставен на респиратор и скоро след това починал, а резултатите от тестовете показали, че е позитивен на коронавирус.

Въпреки усилията да бъдат защитени най-възрастните хора, коронавирусът проникна в старческите домове, допълва "Курир" и отбелязва, че особено тревожна е ситуацията в Смедерево, където 27 души са позитивни на коронавирус и шестима са починали от 10 април до тази сутрин, и в Ниш, където 151 са позитивни и двама души са починали, още един е на респиратор и четирима са в критично състояние.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар