Зима

Зима
Пролет

7 април 2020 г.

ЕС прие пакета "Мобилност"

"Новите правила целят постигането на баланс между подобрените условия на труд и социалните условия за водачите и свободата на превозвачите да предоставят трансгранични услуги."
 
Съветът на ЕС прие днес на писмена процедура спорните промени в пакета "Мобилност“. 

За да влезе в сила, остава единствено той да бъде одобрен от Европейския парламент на второ четене, след което текстовете да бъдат публикувани в Официалния вестник на общността.

С промените се предвижда камионите да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата-превозвач, на всеки 8 седмици, а самият шофьор - на 3 или 4 седмици, в зависимост от работния си график.

Друго изискване е нормалната седмична почивка на водачите да е поне 45 часа и да се прекарва извън кабината на камиона. Ако почивката се ползва извън дома, настаняването трябва да е за сметка на работодателя.

Общо 9 държави от ЕС, включително България, не приемат пакета "Мобилност" в настоящия му вид. Шестте държави, които се противопоставиха срещу пакета от самото начало, са България, Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния, а към тях се присъединиха Кипър, Малта и Естония.
 

"Новите правила целят постигането на баланс между подобрените условия на труд и социалните условия за водачите и свободата на превозвачите да предоставят трансгранични услуги и наред с това ще допринесат за пътната безопасност. Освен това те ще внесат яснота за сектора във връзка с предишни двусмислени разпоредби и ще сложат край на различното им прилагане между държавите членки", пишат от Съвета на ЕС.

Правилата в регламента относно часовете на шофиране ще започнат да се прилагат 20 дни след публикуването, с изключение на специалните срокове за тахографите.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар