Зима

Зима
Пролет

7 април 2020 г.

Европа и САЩ се готвят за гладни бунтове

Недостигът на храни, предизвикан от нарушаването на снабдителните вериги, вещае хуманитарна катастрофа в планетарни мащаби

На милиони хора, затворени в домовете си заради карантината, им свършват парите и търпението. 


Недостигът на храни, предизвикан от нарушаването на снабдителните вериги, е в състояние да предизвика масови бунтове дори в богатите страни. В Европа и САЩ вее назряват социални конфликти.

Игрите на Глада

"Пандемията от COVID-19 оказва огромно влияние върху живота на милиони хора. Неефективните политически решения ще предизвикат продоволствена криза и това ще доведе до мащабна хуманитарна катастрофа", предупрeждава генералният директор на Продоволствената и селскостопанска организация при ООН (FAO) Цюй Донгю.

FAO призовава към "глобално координиране и последователни действия", които да минимизират нарушенията при доставките. И най-важното - според Цюй Цонгю са недопустими ограниченията върху експорта на продоволствия.

Тревогите са оправдани. Виетнам, който е в първата тройка на износителите на ориз, прекрати експорта му. Казахстан наложи забрана на износа на пшенично брашно, елда и плодове, включително лук, моркови и картофи. Русия не продава зад граница елда и ориз, а Беларус - елда, лук и чесън.

Западни експерти с ужас обсъждат какво ще стане, ако Русия - най-големият в света износител на пшеница, прекрати доставките на зърно. Неслучайно пшеницата на Чикагската стокова борса поскъпна с 11% за две седмици.

"Ние сме на ръба на оцеляването"


Заради затварянето на границите категорично не достига неквалифицирана работна ръка, каквато представляват трудовите мигранти. Няма кой да прибира реколтата във фермите, не останаха работници в кланиците и месокомбинатите, проблемни вече стават и товарните превози.

За да избегне колапса в селското стопанство, Евросъюзът, въпреки риска от засилване на епидемията, разреши влизането на "критично важни работници", включително сезонни работници за събиране на реколтата и водачи на тежкотоварни камиони.

Това обаче няма да помогне на населението, което няма пари. Преди дни западните медии разпространиха видео от социалните мрежи, в което жител на италианския град Палермо разказва, че след три седмици карантина неговото семейство е останало дори без цент, а дъщеря му - "както и много други деца в града" - с последно късче хляб.

"Хората стоят затворени вече 15-20 дена и те са на ръба. Тепърва ще съжалявате за това, ще има революция", предупреди той.

Кметът на Палермо Леолука Орландо призна пред журналисти, че рискът от масови безредици в Южна Италия е много голям, понеже от недоволството на гражданите се опитват да се възползват криминални структури, стремящи се да "дестабилизират системата".

"Колкото повече време минава, толкова по-малко ресурси остават. Дори и малките спестявания на хората привършват. Скоро ще възникнат социално-икономически трудности", казва Орландо.

Италианският министър за южните региони Джузепе Провенцано също отбеляза засилването на социалното напрежение и опасността от размирици в бедните региони на страната.

"Страхувам се, че тревогите на голяма част от населението за здравето, доходите и бъдещето им скоро ще се превърнат в гняв и ненавист", заявил той в интервю за La Repubblica.

Както съобщава изданието, в Палермо и Неапол на полицията вече се е наложило да вземе под охрана супермаркетите след няколко инцидента с мародерство. В социалните мрежи са засечени уговорки между криминални елементи за нападение над определени магазини.

Въпрос на време

Американски експерти са уверени, че САЩ скоро ще тръгнат по "италианския сценарий". За това способстват минимум трифактора. Първият е финансов. За две седмици броят на новоподадените заявления за помощи при безработица е нараснал до 10 милиона. Според експертите през април този брой ще нарасне още 3-4 пъти.

В същото време, според проучване на аналитичната компания GOBankingRates, през декември 69% от американците са имали спестени по-малко от 1000 долара, като при това 45% от респондентите признават, че нямат никакви спестявания и живеат от заплата до заплата.

Както съобщава DailyMail, само в Лос Анджелис броят на клиентите във веригата безплатни столови за бездомни Skid Row е нараснал тройно. "Благотворителните организации са затрупани с молби за помощ, а техните финансови ресурси пресъхват", отбелязва изданието.

Така че скоро милиони американци ще трябва да търсят нови начини да изхранят себе си и семействата си. И не винаги тези способи ще бъдат законни.

Вторият фактор — дефицит на продукти. Американските магазини за храни така и не възстановиха запасите си след мартенското безумно пазаруване. И въпросът не е само в безумците, които изкупуваха тоалетна хартия със стотици рула.

Обикновено около 36% от американците се хранят извън дома - в кафета, закусвални, ресторанти. Но заради карантината вече всички си готвят у дома и съответно пазаруват продукти от супермаркетите. А американската търговска система не е разчетена за такива покупки.

Накрая, епидемията наруши работата на много държавни служби, включително правоохранителните. Стотици полицаи в Ню Йорк, Детройт, Лос Анджелис и други градове заболяха от COVID-19. За да избегнат нови заразени, местните власти ограничават поводите за изпращане на полицейски патрули.

Така например в Синсинати полицай няма да пристигне при случай на ухапване на човек от куче, измама по телефона, повреждане на имущество. Без внимание остават и съобщения за домашно насилие или кражби, "ако няма възможност за незабавно задържане на престъпника". Не е за учудване, че магазините и ресторантите из цялата страна са със заковани с дъски витрини заради опасността от неканени гости.

Що се отнася до обикновените американци, те се готвят за самозащита. Най-популярните търсения в Google за изминалия месец са "къде да купя патрони" и "как да придобия патрони онлайн".

По данни на ФБР продажбите на огнестрелно оръжие в САЩ през март са нараснали с 33%. Американците са закупили с 91,1% повече пистолети в сравнение с година по-рано, а пушки и винтовки - със 73,6% повече. А новият бестселър е книгата на Кет Елис "Ръководство за преживяване в пандемията от COVID-19", значителна част от която е посветена на това "как да се подготвим за възможни нападения над нашия дом и да защитим нашата собственост".

"Това е само въпрос на време - кога масовата карантина ще доведе до граждански безредици и насилие", уверена е американската журналистка и писателка Дейзи Лютър.

"Хора, които подозират, че може би имате храна, ще се появят пред вратата ви. Отначало те ще молят, а после ще започнат да искат. И не само от вас, а и от местния бизнес. След това ще дойдат кражбите и насилието и тогава хората ще застанат с оръжието си в защита на домовете и предприятията си. А в крайна сметка гражданска война, военно положение и тоталитаризъм — това, което никога не сме виждали в нашата страна", предрича Дейзи Лютър.

Американците масово изкупуват оръжие и патрони

Максим Рубченко, РИА Новости, превод и редакция: Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар