Зима

Зима
Пролет

24 април 2020 г.

В Чехия смекчиха мерките за борба с коронавируса

Адам Войтех: Успяхме да се справим с епидемията изключително добре на територията на Чешката република
 
Властите в Чехия смекчиха много от мерките за борба с коронавируса, след като броят на новите случаи на COVID-19 в страната започна да намалява и това предизвика оптимизъм, че епидемията е овладяна, предава Reuters, цитирана от "Фокус".

В страната бяха премахнати ограниченията върху пътуването и преминаването на границата, както обяви министърът на здравеопазването Адам Войтех след среща на правителството на 22 април.

Властите ще позволят също така събирането на до 10 души на публичните места, вместо максимумът от двама, а също така считано от 27 април университетите в Чехия ще отворят врати.

Очаква се скоро да бъдат свалени и забраните за работа на повечето магазини. Все още обаче хората, които излизат навън ще са задължени да носят маски за лице. Забраните за големи обществени събития също още важат.

Войтех заяви, че стъпките за борба с пандемията са жизнено важни, за да не се претовари капацитета на чешката здравна система, но сега вече те могат да бъдат смекчени, макар и медицинските експерти по-рано да предупреждаваха да не се правят прибързани ходове.

"Успяхме да се справим с епидемията изключително добре на територията на Чешката република", каза Войтех на пресконференция.

"Хората които пътуват в чужбина ще трябва да представят негативен тест за COVID-19 или пък да останат в самоизолация за 14 дни преди това", каза Войтех.

Общият брой случаи на COVID-19 в Чехия е 7138 по последни данни, а 210 души са починали. Броят активни случаи падна под 5 хил. по-рано за първи път от 8 април. От 27 април се очаква магазините с площ до 2500 кв. м. да отворят врати отново, наред с фитнесите и библиотеките.

Търговските центрове и другите магазини ще отворят на 11 май, а ресторантите, хотелите и театрите - на 25 май.


Няма коментари:

Публикуване на коментар