Зима

Зима
Пролет

22 април 2020 г.

Какво не чухме за ситуацията с коронавируса

От ГЕРБ отказаха да изслушат Бойко Борисов за това как България се бори срещу коронавируса. Какво се крие зад медицинските аргументи на мнозинството?

Управляващите бойкотираха изслушването на министър-председателя Борисов в Народното събрание за ситуацията с Ковид-19, поискано от опозицията. Проблем в тази процедурна хватка има, защото аргументите, изтъкнати в полза на „бойкота”, са спорни.

Основната теза, която бе лансирана от г-жа Менда Стоянова е, че от ГЕРБ не искали парламентът да се превръща в огнище на заразата. Това твърдение е несъстоятелно, защото в редица демократични държави, засегнати от пандемията, законодателните органи продължават работа като заседанията им са частично или изцяло дистанционни (виртуални). Например, във Великобритания, Германия, Франция и други страни се възприе хибридна система - ограничен брой депутати са в залата, на безопасно разстояние, останалите наблюдават дебата дистанционно и гласуват по-късно.

Какво се крие зад тези съображения?

Разбира се, зад „медицинските” съображения на управляващите наднича плоската, същинска причина за неосъщественото заседание. Тя бе спомената от г-жа Стоянова: ГЕРБ не искат да дадат трибуна за „личен пиар” на лидерката на БСП.

Тридесет години след формалния край на комунизма, явно у нас има политици, които не разбират, че в основата на парламентаризма е правото на опозицията да контролира действията на властта. Управляващите, освен ако не са изкушени от това да налагат диктатура, са длъжни да предоставят трибуна на опозицията, колкото и това да не им харесва.

Конституцията не бива да бъде суспендирана в условията на извънредно положение. Елементарната политическа маневра, реализирана от ГЕРБ, но с помощта на Патриотите и „Воля” (сериозно ли още някой вярва в опозиционните претенции на партията на г-н Марешки?), разкрива липсата на каквото и да разбиране за същността на демократичния политически процес.

Трагикомичното в цялата ситуация е, че БСП, чиято лидерка неотдавна ни сащиса с прозрението си за това „какво ни е отнела демокрацията”, с нищо не е показала, че може да застраши пасиансите на мнозинството в парламента. Да се опиташ да препънеш точно тази анемична опозиция е изключително нескопосан политически ход. Чрез него мнозинството в парламента си направи мечешка услуга. То се простреля в крака и само подаде топката на опонентите си.

Така всички чуха, каквото Нинова имаше да каже

Впоследствие г-жа Нинова така или иначе получи възможност да изложи тезите си пред медиите. Сега дори тези, които не я слушат по принцип, решиха да хвърлят по един поглед, наостриха уши, за да разберат какво пък толкова страшно има да казва…

Поведението на управляващите не за пръв път е скандално. За да избегне последиците, премиерът Борисов като нищо може с престорено учудване после да заяви, че ходът на парламентарната група на ГЕРБ не е бил съгласуван с него и да спеши депутатите си да участват в ново заседание по темата.

Каквото и да се случи, фактът остава: политическата маневра на ГЕРБ никак не отива на претенцията ѝ, че е демократична, дясна, консервативна партия-пазителка на институциите и процедурите. 


Тук е мястото да припомним реторичния въпрос на журналиста Милен Цветков, когото беззаконието в България уби навръх Великден: „Борисов е десен, защото е стоял отдясно на Тодор Живков ли?”.


 
Петър Чолаков, Дойче Веле

Няма коментари:

Публикуване на коментар