Зима

Зима
Пролет

24 април 2020 г.

Д-р Валери Велев: Няма особен смисъл да се затварят млади и здрави хора

"Младите трябва да изградят имунитет и след това този имунитет да служи като един предпазен щит за слабите, старите, уязвимите."
 
"Най-важният принцип в епидемиологията е да се ограничат, карантинират и да се пазят болните, заразоносителите и рисковите категории."

Това мнение изрази пред БНР д-р Валери Велев от Детската клиника на Болницата по инфекциозни и паразитни болести в София.

„Няма особен смисъл да затваряте млади и здрави хора. Напротив – те трябва да са на първа линия, да изградят имунитет и след това този имунитет да служи като един предпазен щит за слабите, старите, уязвимите, тези с хронични заболявания. Така че постепенно всяка държава, ще-не ще, ще започне да либерализира мерките и да стига до тоя извод“, прогнозира инфекционистът.

„Без масово тестване не можем нищо да направим. Не знаем каква е нито моментната картина в страната, нито колко преболедували има. Това е изключително важно. Това е може би на първо място. Тук е ключът от палатката. Когато нямаме ваксина и специфичен медикамент за едно заболяване, остава само да тестваме и рисковите категории и вирусоносителите да бъдат ограничавани“, коментира д-р Велев.

„Не може да се живее в затворени държави. Трябва просто да свикнем да живеем с този вирус и да се научим, че може би за няколко години напред известна физическа, социална дистанция трябва да се спазва. Но не да затваряме държавите. Вируси има всяка година, но не всяка година има непознати вируси с пандемичен характер
, отбеляза д-р Велев и припомни, че SARS и MERS са изчезнали от човешката популация след два-три сезона и за тях не е било открито специфично лечение.

Относно огласения процент на заразени медицински лица у нас - 11 на сто от общия брой на заразените, д-р Валери Велев заяви, че не става дума за неспазване на правила при работа, защото когато се работи с подобни болни, опасността многократно по-голяма от тази в ежедневието ни. 


На голяма част от медиците се налага да се грижат за болни, за които не подозират, че са с коронавирусна инфекция, а не може да се работи постоянно със защитен костюм. Колкото е да се  спазват правилата, винаги ще има заразен медицински персонал, допълни той.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар