Зима

Зима
Пролет

29 април 2020 г.

Янаки Стоилов: Георги Гергов е символ на олигархията

Картината със заразени от коронавирус в България е неясна, защото страната ни е на едно от последните места по тестване на населението
 
"Ролята на едрия капитал върху политиката и още повече върху социалистическа партия е вредно. Олигархията е темата, срещу която сме изправени и Георги Гергов е неин символ. Но за жалост в ръководството на БСП има и други такива хора. Наложително е БСП да се освободи от тези зависимости. Голямата част от симпатизантите на БСП застават зад Корнелия Нинова." 

Това заяви членът на НС на БСП Янаки Стоилов пред БСТВ. Той подчерта, че е нужно проблемите да бъдат поставяни и назовавани с техните имена.

Социалистът коментира, че картината със заразени от коронавирус в България е неясна, защото страната ни е на едно от последните места по тестване на населението. Той заяви, че в страната има голяма невидима среда от хора, носители на вируса.

„Важно е как се чувстват хората на труда. Мерките на управляващите са да им дадат кредити. Това не улеснява ситуацията. Нужни са допълнителни мерки за социално подпомагане. Мерките за потребностите на гражданите стоят на втори план за властта", обясни Стоилов. Той подчерта, че нито един от управляващите не е намерил начин да осигури допълнително финансиране в кризата. 


Социалистът даде пример с плановете за превъоръжаване на българската армия: „Правителството можеше да заяви, че не се отказва от тези проекти, защото са необходими, но иска от партньорите си разсрочване на плащането, защото тези средства са необходими сега на българските граждани", каза Янаки Стоилов. Той припомни, че правителството е дало милиарди авансово за самолети, които още не са произведени.

Стоилов изказа мнение, че страната се намира в по-трудна ситуация от 1990-та година. Според него е нужна по-добра данъчна политика, за да се подобрят социалните мерки: "Търговците на горива и част от търговските вериги не плащат преки данъци. Нужна е прогресивна политика и върху самия капитал." 


Той изказа подкрепа за предложението на БСП субсидиите в земеделието да бъдат плащани върху продукция, а не върху площ. Стоилов подчерта, че тази епидемия не трябва да бъде платена от хората, както се е случило при световната криза от 2008 г.

"Двете големи опасности, очертаващи се в края на кризата, са значително нарастване на безработицата и нов отлив на българи. Нужно е да отговорим и на тежката демографска криза", завърши Янаки Стоилов.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар