Зима

Зима
Пролет

4 април 2020 г.

Световен заговор - няма шега, няма измама!

Загубата на колективна памет преди постигането на колективен имунитет е същината в мениджмънта на коронавируса

Чудото, което доживяхме, не е за вярване, но можем ли поне да се посмеем?! 


Някои управници по света дотолкова се паникьосаха, че предупредиха строго да няма първоаприлски шеги в социалните мрежи. То шегата не е съвсем същото като лъжата, но зависи от ситуацията. А тя е от извънредна по-извънредна.

Световната здравна организация предупреди, че "инфодемията" може да увеличи разпространението на вируса сред уязвимите хора. Колко са те обаче никой не знае. Как да знаеш дали и колко си уязвим, като такава лудница никога не е правена. Както се казва в деликатен според случая коментар, първи април е отменен, понеже никой не можел да измисли нещо по-невероятно от това, което се случва.

Според едно проучване за две седмици в условията на извънредно положение българите наблегнали на онлайн пазаруването, банкирането, поръчването на храна. Ако включим гледането на филми, чатенето и  постването на всевъзможни вирусни премеждия и емоции, онлайн идилията става пълна. Очакваме все пак и проучване дали има нещо вярно в очакванията хората да започнат повече да си говорят, да станат по-добри и по-солидарни.

Във всеки случай самоизолирането било отлична възможност за провеждане на мобилен маркетинг в небивали мащаби, който да подготви потребителите за следващата пазарна вакханалия. Не било изключено обаче да се появят симптоми на "агорафобия" – страх от напускане на дома и смесване с тълпата. С което също шега не бива, защото е нож с две остриета. От една страна градовете ще станат по-добро място за живеене, но от друга само с виртуална дейност икономика на крака не се вдига.

Тук обаче друго проучване забелязало, че на българите извънредното положение май започнало да им харесва. Дали защото са жадували за почивка или защото са разбрали, че се надбягват с вятъра, но за мнозинството ограничителните мерки били "неприятни, но поносими". Във всеки случай действията на правителството се оценявали високо и създавали "ново доверие към властите". А това е вече наистина плашещо.

Ако за две седмици интензивна обработка на общественото съзнание е постигнат наистина такъв резултат, тогава можем наистина всичко да очакваме. Да се изгубиш в пороя от негативна информация, писана сякаш на едно място и разпространявана с методична настървеност до пълна загуба на разсъдък в полза на паралелната реалност. Да не вади очите ти огромната пропаст между логиката на разума и агресивната бомбастика, с която го прегазват. Да се съгласяваш с немислими довчера послания, мерки и теглилки, които обръщат реда наопаки. И да забравиш ролята на властта за достигането на този абсурд и всички преди него.

Казват, че пандемията Ковид-19 е изстреляла продажбите на романа "Чумата" на Албер Камю. Там причинители на заразата са плъховете, а тук, да речем - прилепите. И в двете истории обаче става въпрос за едно, а се отнася за друго. Защото трябва да си безнадежден наивник, за да не виждаш че е активирана гигантска манипулация и се провежда дирижиран експеримент, засега твърде успешно. Този път изглежда залогът не е само изтриването на трилиони дългове и реализирането на трилиони печалби.

Явно светът нещо зацикли. И още по-явно - за да не дойде края на историята - той трябва да бъде разбутан за ново начало. А в това вече има по-малко шега, отколкото измама... 



Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар