Зима

Зима
Пролет

3 май 2020 г.

Александър Лукашенко: Жертвите на алкохола са 5 пъти повече от тези на коронавируса

Почти 25 хиляди беларуси са починали от заболявания на кръвоносната система за четири месеца, а около 6,4 хиляди - от онкологични заболявания
 
Броят на смъртните случаи след заразяване с новия коронавирус в Беларус е пет пъти по-малък, отколкото от отравяне с алкохол. 

Такова изказване направи белоруският президент Александър Лукашенко на среща на която бяха обсъдени подготовката на събитията за Деня на победата и епидемичната обстановка в страната, цитира думите му TACC.

"Това, което ме порази, беше, че 482 души са починали от алкохолно отравяне, 470 при самоубийства. Вече почти хиляда души са починали от алкохол и самоубийства", цитира думите на президента местната агенция БелТА. 


"218 души са загинали при пожари, 163 при пътни инциденти "89 души са се удавили - почти толкова, колкото от различни заболявания, свързани с COVID-19 (заболяване, причинено от коронавирус - коментар на ТАСС)." 

Към 2 май в републиката са регистрирани 97 смъртни случая на пациенти с коронавирус.

Освен това почти 25 хиляди беларуси са починали от заболявания на кръвоносната система за четири месеца, а около 6,4 хиляди са починали от онкологични заболявания.

Както подчерта Лукашенко, смъртността в републиката намалява. "За 4 месеца общият коефициент на смъртност в страната намаля с 1,5%. Ако запазим тези 1,5-2% на всяко тримесечие, тогава ще намалим смъртността със 7-8%. Това е много добър показател на фона на факта, че някои държави имат смъртност, която непрекъснато расте. От няколко години имаме тенденция към намаляване", каза държавният глава, цитиран от Bulgaria ON AIR.

В Беларус, където броят на заразените с нов коронавирус е 15 828, не е въведена карантина. Противно на предупрежденията на Световната здравна организация, училищните класове се възобновиха в републиката на 20 април, на 25 април се проведе общонационален съботник, тече подготовка за парада за Деня на победата. При тези условия в републиката започна да действа "карантината на хората", много беларуси доброволно минимизират социалните контакти и избират режим на самоизолация.



Няма коментари:

Публикуване на коментар