Лято

Лято

11 май 2020 г.

80 години от рождението на Иван Славков

На днешния 11 май се навършват 80 години от рождението на бившия президент на Българския футболен съюз и Българския олимпийски комитет проф. Иван Славков.

По този повод от БФС почетоха паметта на легендарния ръководител.

Иван Славков е роден на 11 май 1940 г. в София. Завършва Висшия машинно-електротехнически институт в София. Спортува водна топка като студент в отбора на "Септември".

От 1967 до 1969 г. работи като журналист в икономическия отдел на в. "Труд". В края на 70-те години е ръководител на футбола в ПФК "Левски" (София).

Назначен е за генерален директор на Българската телевизия през 1972 г. Остава на този пост до 1982 г., след което е избран за председател на Българския олимпийски комитет (БОК).

През 1987 г. става пожизнен член на Международния олимпийски комитет (МОК). Заместник-председател е на Организационния комитет на двете кандидатури на София за домакин на Зимните олимпийски игри през 1992 г. и 1994 г.

През 1995 г. е избран за президент на Българския футболен съюз. Преизбран е на този пост през май 2001 г. През същата година е преизбран и за председател на БОК.

Славков е носител на званието „Доктор хонорис кауза“ на Националната спортна академия (НСА) и е бивш член на комисията на ФИФА по организацията на световните първенства. Професор е по спортен мениджмънт и социално управление към Киевския университет.

На 23 октомври 2003 г. Славков е награден с Орден "Стара планина" първа степен по повод 80-годишнината от създаването на Българския олимпийски комитет и приноса му за развитието на физическата култура и спорта.

Иван Славков е начело на БФС до 2005 г., когато на президентския пост го наследява Борислав Михайлов.

Иван Славков умира на 1 май 2011 г. след тежко боледуване.


Няма коментари:

Публикуване на коментар