Зима

Зима
Пролет

11 май 2020 г.

Русия е уморена след месец и половина "неработни дни"

Все повече хора в Русия пренебрегват рестрикциите, стават "Ковид дисиденти", подиграват се на спазващите ограниченията и паникьорите
 
Руските власти може да продължат за пореден път карантинните мерки, обявени в страната като "неработни дни" в края на март във връзка с коронавирусната криза, прогнозира "Росийская газета" наред с други издания. 

Ситуацията ще бъде обсъдена днес, в последния ден от изолацията, на съвещание при държавния глава Владимир Путин, припомня печатът съобщение на президентския прессекретар Дмитрий Песков.

Междувременно все повече хора в Русия пренебрегват рестрикциите, стават "Ковид дисиденти", подиграват се на спазващите ограниченията и паникьорите, пише "Свободная пресса".

Вестникът цитира данни от анкета на центъра "Платформа", според които 53 на сто от жителите на страната не виждат смисъл в ограниченията, а ги подкрепят едва 47 процента. Повечето смятат ползата от карантината за съмнителна, а икономическите и социалните вреди за тях са очевидни, резюмира "Свободная пресса".

Русия е уморена след месец и половина "неработни дни" - повечето участници в допитвания искат вече не свобода, а работа, пише "Труд", цитиран от БТА.

Анкети показват, че ако утре карантината внезапно бъде отменена, 8 на сто от запитаните ще отидат на кино или на концерт, а на работа - 44 процента. И още 18 на сто ще продължат да работят дистанционно, добавя изданието.

Броят на заразените в Русия надхвърля 209 000, но статистиката може би не отразява реалните факти, защото данните се събират с 20-дневно закъснение, пише "Известия". В друг материал всекидневникът изтъква, че пандемията и мерките срещу нея затрудняват дейността на статистиците, също както и на всички останали специалисти.

Коронавирусът внесе колосална неразбория в повечето икономики. Съответно рязко нараства ролята на държавата, която отпуска преференциални заеми, помощи за безработица и взема мерки в подкрепа на бизнеса. Ако тя оперира с твърде оптимистични данни, тази помощ може да се окаже неадекватна. Ако пък кризисните цифри изглеждат по-зле от фактическото положение, подкрепата от властите може да засили инфлацията и прекалено да увеличи държавния дълг, което ще се отрази на хората по-късно. Статистическите служби са изправени пред титаничната задача да интерпретират разумно противоречивите данни, идващи при тях, изтъква "Известия".

"Взгляд" сравнява "днешната глобална криза" с Великата депресия от 30-те години на 20-и век и предвижда сходен резултат - "все по-нарастваща концентрация на пари и власт в ръцете на шепа финансови олигарси".

Сега обаче финансовите системи на САЩ, Китай и Иран изглежда няма да пострадат особено много, предполага електронният вестник. Ако Москва вземе правилни, точни и навременни мерки, кризата може да се окаже добре дошла и за руската икономика - да стане катализатор на процеси, които ще разделят финансовата система на Русия "от световната банкерска мрежа. Създаването на алтернативна финансова система и резервна валута безспорно трябва да продължи. Въз основа на руския военен потенциал. Играта далеч не е приключила засега", пише "Взгляд".




Няма коментари:

Публикуване на коментар