Зима

Зима
Пролет

1 май 2020 г.

"Журналистика" от пера и катран

Атака на гузната съвест не е прецедент за изданията на депутата от ДПС
 
В края на миналата седмица три от официозите на властта - вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Политика", собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, залпово заляха с цинизъм и арогантност журналистката от Стара Загора Венелина Попова. 

Текст, озаглавен "Олигарсите тормозят лекари, за да атакуват дарителите и Делян Пеевски", беше публикуван на принципа копи-пейст в трите издания, за да бъдат тройно повторени обидите по адрес на Попова. В него тя бе наречена "журналист на повикване" само защото си беше позволила да пита три от болниците в страната кой им е направил дарения от тестове за коронавирус от името на Пеевски?

Токсичната медийна среда, която създадоха изданията, които депутатът от ДПС контролира, отдавна използват страниците си като инструмент за публичен линч срещу критичното говорене у нас. Този път нейна жертва стана дългогодишен кореспондент на националното радио в Стара Загора, а в момента автор на свободна практика за изданията "Тоест", "За истината" и "Дневник".

За професионалната си доблест тя е удостоена с наградата "Паница", а заради разследванията си - с няколко съдебни дела, завършили в нейна полза. Анонимните слуги под прикритие на Пеевски обругаха журналистката само защото си е позволила "да наруши комфорта на порочно консумираната власт".

Тази атака на гузната съвест не е прецедент за изданията на депутата от ДПС. Напротив! Тя е банална като еднотипните истерични текстове, с които изпреварващо е окалян и дискредитиран всеки, който си позволи критично говорене по адрес на Пеевски.

В тазгодишната класация на "Репортери без граница" България отново е класирана на 111 място по свобода на медиите - последното сред страните, членки на ЕС. Според анализа, съпътстващ класацията, "в България критичните журналисти стават жертва на кампании за очерняне и дори на насилие". 


В края на миналата седмица "Телеграф", "Монитор" и "Политика" потвърдиха безусловно точността на тази оценка.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар