Зима

Зима
Пролет

16 май 2020 г.

Иво Христов: Повечето български медии са рупори на властта

"Ако журналистите отстояваха мисията си, нямаше да тиражират фалшиви новини, нито щяха да затаяват истината."
 
"Създаването на извънреден европейски фонд за подпомагане на медиите няма да  избави българските медии от зависимости. Повечето от тях са пропагандни рупори на властта."

Това заяви евродепутатът Иво Христов пред "БАНКЕРЪ".

"Повече пари означава повече пропаганда. У нас дори рекламният пазар не зависи от рейтингите, посещаемостта и тиражите на медиите. Рекламните потоци също се разпределят от властта. Какво остава за европейските пари, които съвсем официално се раздават от правителството.

Европейските институции нямат нарочен бюджет за подпомагане на медиите. Не мисля, че съюзът се интересува особено от медийната независимост, щом досега не се е намесил в България, където основните телевизии са с неясна собственост,  журналистическите стандарти отдавна са мъртва буква.

Потокът фалшиви новини и недостатъчната свободата на словото, според евродепутата, са част от един и същ проблем, породен от рухването на професионалните стандарти за достоверност на информацията и абдикацията на журналистическата гилдия от мисията да информира и анализира новините.

Ако журналистите отстояваха мисията си, нямаше да тиражират фалшиви новини, нито щяха да затаяват истината. Напротив, щяха да ползват свободата на словото, която все още не им е отнета със закон.

Уви, медийните собственици отдавна са на яслата на правителството, а журналистите, с редки изключения, се отказаха от призванието си да търсят истината."

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар