Зима

Зима
Пролет

16 май 2020 г.

Козелът Хенес, коронавирусът и конспирацията

Спряха кухорогият талисман на "Кьолн" от мачове, а нас - от живота

Вчера истински завидях на козела Хенес.


За онези, които са ошашавени как един представител на застрашената немска порода Bunte Deutsche Edelziege може да стане източник на човешка завист, ще поясня - този козел е талисман на футболния клуб "Кьолн". Заради пандемията, футболните власти в Германия му забраниха да присъства на стадиона, когато отборът му играе.

Козелът не е кой да е - става въпрос за Хенес IX, потомък на царствения Хенес, подарен през 1957 г. от директорката на местния цирк Карола Уилямс на клуб "Кьолн"  по повод традиционния градски карнавал. Козелът е кръстен на тогавашния треньор на отбора Хенес Вайсвайлер.

Сравнението между царствен козел и обикновен българин в случая е болезнено, но не заради разликата в състоянието на футбола в Германия и България. Тя е толкова очевидна, че наистина трябва да пасеш с козето стадо из нашенските трънки, та да не я схванеш.

Завистта е предизвикана най-вече от това, че докато козите страдат от обикновено въртоглавие, в момента ние, човеците, сме поразени от изключително тежко замъгляване на мозъка.

Цитираният козел все пак ще посрещне новината, че вече няма да присъства на стадиона на мачовете на отбора си, с типичното за кухорогия бозайник от разред чифтокопитни безразличие.

Докато човекът, в това число и българинът, който от невръстна възраст бозае вино и ракия, тъне в непонятно мълчание, сякаш носи тежка тайна за рогата на невинността си.

Противниците на теорията на конспирацията също са част от мълчаливите. Дори и те са наясно, че една от идеите за предпазването от коронавируса и пандемията е осъществена тотално. Говорим за социалната изолация и резултатът й - срив на пътуванията на хората, най-вече в чужбина.

Англичаните вече са под угрозата тази година да не стъпят на пясъка - колкото и да е малко - в нашенския бетонен морски бастион Слънчев бряг. За компенсация министърът на туризма Николина Ангелкова, с помощта на здравния министър Кирил Ананиев, вече са на път да ни депортират на Черно море, само и само алчните български концесионери, хотелиери и ресторантьори там да одерат сетните ни кожи, отънели до прозрачно покрай мерките 60/40.

В подкрепа на тази крайна по същността си идея е твърдото изискване след летуване в съседна Гърция или Турция всеки, дръзнал да отиде там, да бъде подложен на 14-дневна карантина у нас. На Божков, Пеевски, Домусчиеви и подобните им български милионери, спечелили кинти от далавери, ще им е все едно. Но за останалите?

Бедата е, че идеята за социалната изолация и ограничаване на пътуванията на жителите на България, Европа, пък и на света, се налага повсеместно. За да се озовеш във Виена, например, трябва да си платиш тест за коронавирус на стойност 190 евро: ако е отрицателен влизаш, ако не е - връщаш се обратно откъдето си дошъл. Но забравяш за надлежно кихнатите 190-те евро... Колко са обикновените българи, които ще си го позволят?!

Очевидно козлите сме ние, обикновените хора, които пак се озовахме в барабана на поредния глобален сценарий. В него, чрез социалната изолация и страхът от заразата, ще намалим емисиите от CO2, за което - примерно - се бори Бил Гейтс. Ще трябва обаче да платим и цената - ограничаване на правата ни, тоталното затъпяване на следващото поколение - благодарение на дистанционното обучение, а в последствие - и безропотното предоставяне на властта в ръцете на тайни елити и явни милиардери. Завинаги и напук на всички демократични принципи и мечтите за Платоновата държава.

Блазе ти, Хенес, братко...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар