Зима

Зима
Пролет

12 май 2020 г.

"Бела" тишина над кокаиновия пазар

МВР хептен се самоограничи в борбата с дрогата

Ако не беше трагедията с Милен Цветков, причинена от надрусания шофьор Кристиан Николов, едва ли щяхме да сме толкова категорични, че по нашите улици и пътища направо вилнеят стотици дрогирани водачи на моторни превозни средства. 


Горе-долу по същото време миналата година имахме подобни теми за размисъл, които дадоха подтик на законотворците ни да криминализират този прецедент. От тогава досега обаче както ние, гражданите, така и МВР сякаш забравихме за този казус - до поредният факт, който ни го припомни със зашеметяваща сила.

Когато фактите говорят...

Оказва се, че имаме сериозен проблем - увеличава се бройката на тежките произшествия, причинени от дрогирани шофьори. До този извод достигна МВР, след анализ на случилото се с Милен Цветков и гневната реакция на обществеността, довела до съответната проверка. Резултатите бяха категорични - дори и в условията на извънредно положение заради пандемията и силно ограничен трафик, до края на март тежките произшествия, причинени от дрогирани водачи на МПС са 38, а положителен тест за наркотици са дали 487 шофьори от цялата страна.

Дали защото по време на пандемия хората изперкват и затова по-често налитат на "бело", "козче" или "бонбонки" - засега не е ясно. За първи път съвременната цивилизация изпада в подобна глобална пандемия, така че сериозни анализи в тази посока няма. Статистиката на МВР обаче сочи, че може би има "някаква" причинно-следствена връзка: за цялата 2019 г. са регистрирани 710 шофьори с положителен тест за наркотици. А само през първото тримесечие на тази година (пак да повторим) са спипани 487 надрусани водачи  на МПС. Тоест - миналогодишната "норма" е преизпълнена за нищо и никакви си 90 дни.

Можем само да гадаем какви ще са данните, ако, не дай боже, ограниченията заради заразата продължат и до края на 2020 година.

В същото време - с изключение на проверките, предизвикани по повод конкретни кървави сакатлъци (като с Милен Цветков) - дейността на вътрешното министерство за противодействие на наркоразпространението, е повече от скромна. За това говори същата статистика на МВР, която - заради повратливия й характер в други условия - обичаме да наричаме "стъкмистика". Цифрите за резултатите от тази приоритетна за министерството дейност за първите три месеца на 2020 г., прекарани в социална изолация и ограничения, са красноречиви. И ни дават категорични основания да вярваме, че в обичайната си практика силовото ведомство повече разчита на стъкмистиката.

...а МВР мълчи

От опит знаем, че когато има повод да се похвали, МВР го прави гръмко и многословно. По време на пандемията резултатите са повече от скромни, а оповестяванията им - срамежливо тихи.

Януари 2020-а. Световната здравна организация ведро уведомява, че няма страшно заради коронавируса. Няма страшно и според статистиката на МВР за разпространението на дрога. През отчетния месец са заловени:

- хероин - 0.17 кг.,

- кокаинът - 0.21 кг.,

- марихуана - 128.7 кг.,

- канабис - 0.5 кг., плюс 84 изкоренени стръка;

- синтетична дрога на прах - 2.6 кг. плюс 479 броя таблетки.

Февруари. Заразата по света напредва, но ние все още сме далеч от пандемията. През този месец служителите на реда са разкрили 234 престъпления с наркотици и са заловили 54.3 кг. хероин, 0.03 кг. кокаин, 46.6 кг. марихуана, 0.1 кг канабис и 131 стръка. Плюс 23.9 синтетична дрога на прах и 223 таблетки. Както се казва - малко, но от сърце!

Иде ред на март - месецът на извънредно положение, извънредните мерки и закони, социалната изолация и карантинните домашни арести.

Въпреки това, полицията храбро е разкрила цели 148 наркопрестъпления. Заловени са 82.3 кг. хероин, 0.1 кг кокаин, 60.8 кг марихуана, 0 кг канабис и 0 стръка от същото. Задържаната синтетична дрога на прах е 5.3 кг, а таблетките - 3479 бройки.

Богат избор на дрога

е имал Кристиан Николов, сочат първоначалните данни от кръвния му тест. Количествата на употребената от него дрога са тайна, но са открити следи от 4 вида наркотик - амфетамини, марихуана, кокаин и бромазепам.

Появиха се и предположения, че той е взел и пета дрога от т.нар. дизайнерска - "сатанинска" или "фонтан на младостта", известен с научното си наименование адренохром, но това тепърва ще се изяснява.

Каквито и да са резултатите от експертизата обаче отсега е ясно, че Николов е имал възможност да избира. Нещо повече - дилърът, който го е снабдявал, е разполагал с количества.

Както е известно, цената на "белото" варира между 80 и 120 лева на грам, който се разпределя на еднократни дози от по 20 - 40 милиграма. Ефектът от шмъркането на такава доза трае между 30 и 60 минути. С други думи, според степента на зависимост от тази дрога, един грам стига за 12 часа периодично шмъркане.

Според статистиката на МВР, за три месеца са били заловени общо 340 гр кокаин - толкова е количеството, необходимо на 340 пристрастени, в рамките на денонощие, в цялата страна. Кристиан Николов обаче е имал щастието да си намери добре зареден дилър, до когото МВР така и не се е докопало, след което да се нашмърка до насита, да седне зад волана и да отнесе джипа на Милен Цветков. А колко ли са онези, които продължават да са на "бело", без да са влезли в бюлетините на МВР и новинарските емисии?

"Бела" тишина

Не е нужна някаква еквилибристика с цифрите от статистиката, за да си дадем сметка, че заловеното количество дрога (особено на заловения кокаин) е смешно в сравнение с реалната употреба. Мълчанието обаче, което покрива всичко, свързано с разпространението и употребата на кока, е страшно.

Да си припомним последния доклад на Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании (EMCDDA) от 2019 година.

Данните за употребата на кокаин, които България е предоставила за целите на този доклада, кой знае защо са от 2016 г., за разлика от другите страни-членки, включително и Турция, които са дали далеч по-пресни данни. Но дори и тази "вехта" статистика е показателна: конфискуваните количества кокаин са мизерни в сравнение с мащабите на потреблението.

Според доклада на EMCDDA, 0.9 % от хората на възраст между 15-64 г. някога са употребявали кокаин. А през последните 12 месеца преди публикуването му, кокаин са употребявали 0.5 на сто от европейците на възраст между 15-34 г. и 2% от учениците на възраст между 15-16 години.

Посочва се също и кои от 25-те вида дрога най-често изпращат българските "потребители" в болница по спешност:

- метамфетамини - близо 2.5%;

- амфетамини - 8%,

- кокаин - 15 на сто.

На думи обаче битката с разпространението и употребата на дрога е повече от люта.

В словесната активност се включи и главният прокурор Иван Гешев, който в навечерието на извънредното положение разпореди на административните ръководители на районните и окръжните прокуратури (в т.ч. и Софийска градска прокуратура) да извършват "системни проверки в цялата страна, съвместно с органите на МВР, свързани с производството, държането и разпространението на наркотични вещества и на техните аналози". Освен това, Гешев разпореди проверките приоритетно да бъдат извършвани в районите на училища и университети, нощни заведения и заведения за обществено хранене.

На 13 март бяха въведени извънредните мерки и разпореждането на Гешев се обезсмисли. Потреблението на дрога обаче не чака Гешев да напише нова заповед, нито пък се съобразява с ограниченията на извънредното положение. Наркопазарът продължава да е отворен, а тишината около него става още "по-бела".



Румен Савов,  Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар