Зима

Зима
Пролет

25 май 2020 г.

Кабинетът пак отвори бюджетното кранче за МВР

От юни 2019 г. до май 2020 г. Министерският съвет е отпуснал допълнителни 45 млн. лв. за издаване на нови лични документи

Още годината не е преполовена и ето - правителството отново развърза кесията и взе да раздава пари от изпосталелия заради извънредното положение бюджет. 


Ако разкешването беше мярка за компенсация на щетите в икономиката - да кимнем и да го приемем. Но средствата, които кабинетът извади, отново влизат в портфейла на МВР - ведомството с най-голям бюджет сред всички министерства, включително и на отбраната. Както е известно за 2020 г. МВР разполага с 1.67 млрд. лв., докато военното ведомство има да харчи само 1.51 милиарда. Сравнителният анализ по същество показва, че общият бюджет на военните е с 20 милиона по-малък от парите, които МВР отделя само за издръжка на персонала - 1.53 млрд. лева.

В средата на седмицата кабинетът реши да даде на МВР нови 10 млн. лв., като средствата са предназначени за финансовото обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности, свързани с издаването на българските документи. От началото на годината това е втората финансова инжекция, която правителството бие в огромния бут на МВР, за да си върши работата (през март в бюджета на МВР влязоха още 10 млн. лв. - също за издаването на лични документи).

20 милиона само за два месеца не са малко пари, особено в критична ситуация като сегашната: от 13 март до 13 май - извънредно положение, а от 14 май до 14 юни - извънредна епидемична обстановка. Период, през който процедурата по издаване на български документи за самоличност бе вдигната на трупчета съвсем официално.

От една страна, откакто коронавирусът хвърли заплашителна сянка над света, МВР регистрира постепенен спад на исканията за издаване на нови тескерета.

На 9 март Дирекция "Български документи за самоличност" (БДС) отчита, че за деня са приети заявления за издаване на 5691 лични карти, 4302 паспорта и 1269 свидетелства за управление на моторни превозни средства. Десет дни след въвеждането на извънредното положение (на 23 март), кривата сочи... право надолу: 1071 заявления за лични карти, 295 искания за международни паспорти и 271 молби за издаване на шофьорски "книжки".

"Имаме рязък спад на подадените заявления за документи в последната седмица, което означава, че режимът, който е въведен, се спазва от гражданите", заяви на 26 март Светлана Ценева, шеф на БДС.

Колкото и да звучи лековато, сривът в процедурата доказа веруюто на Джак Ричър, един от най-популярните герои на екшън майстора Лий Чайлд, което гласи: "Всеки има план, докато не получи един юмрук в зъбите!"

Според разчетите на МВР, през 2020 г. изтича срока на валидност на общо 2 249 711 документа за самоличност, от които 996 257 лични карти, 630 666 паспорта и 622 000 свидетелства за управление на МПС. А през 2021 г. - на още 1 088 116 лични карти и 563 129 паспорта. Или общо - около 3.3 милиона документа!

От друга страна, на 24 март бе обнародван Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, чиито текстове въведоха нови правила в процедурата по подмяна на личните документи. В него, например, е записано, че с шест месеца се удължава валидността на всички лични карти и свидетелства за управление на МПС, чиито срок изтича през периода 13 март - 31 октомври.

В средата на април, благодарение на активността на Министерство на външните работи, 11 държави потвърдиха, че в условията на пандемията ще признават изтеклите през този период български лични документи. Това са Австрия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Катар, Норвегия, Словакия, Турция, Франция, Хърватия, Чехия.

Още 7 държави - Словения, Португалия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Иран, Индонезия и Нигерия - също обявиха, че ще признават изтеклите български тескерета, но със специални условия.

И какво се случи в крайна сметка?

На 13 май извънредното положение отпадна, а законът бе изменен и допълнен според актуалната ситуация. След ремонта обаче мерките, които се отнасят до издаването на нови документи за самоличност, продължиха да си важат. Тоест - 6-месечната валидност на тескеретата с изтекъл срок на годност, остана в сила, но... при едно условие: собствениците им трябва да ги ползват само на българска територия.

Реакцията на Дирекция "Български документи за самоличност" бе адекватна: тя уведоми широката общественост, че всеки може да поднови документите си преди изтичането на 6-месечния гратисен период.

Очевидно подмяната на изтичащите документи няма да ни подмине. Със сигурност обаче това ще се случи без обичайната истерия и безкрайните опашки, с които сме свикнали. И, колкото абсурдно да звучи, за това трябва да сме благодарни на коронавируса, който освен че свърши добра работа по намаляване на престъпността вместо МВР, е причина за спокойна и ведра атмосфера пред гишетата на звената "БДС".

На този фон единственото сякаш притеснение иде от постоянството, с което правителството все вади нови и нови милиони за МВР. И тази проява на загриженост не е от вчера - през 2019 г. МВР разполагаше с 1.515 млн. лв. чиста пара, за да изпълнява задачите си, да инвестира в нови технологии, да ремонтира, да строи и... най-вече - да плаща заплати! А допълнителните траншове към ведомството - пак за смяната на личните документи - само през второто полугодие на 2019-а, надхвърлиха 25 млн. лева.

Така ще е и през тази година - ни живи, ни умрели заради пандемията, данъкоплатците ще продължават да бъдат донор на министерството с най-големия бюджет в държавата...



Румен Савов,  Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар