Зима

Зима
Пролет

24 май 2020 г.

Теодосий Теодосиев: Духът е като кошница, в която носим цялото богатство на човечеството

"Духът е това, по което се различават мислещите от безсловесните, най-големият дар, който човек получава при рождението си."
 
"Любимата ми българска дума е "дух". Духът е като кошница, в която носим цялото богатство на човечеството и трябва да го носим, за да го предадем."

Това каза по бтв учителят по физика Теодосий Теодосиев по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

"Младите са противоотрова срещу предпоследния смъртен грях – унинието или отчаянието. Това, че има млади хора, ни дава надежда да продължаваме", добави той.

"Духът е това, по което се различават мислещите от безсловесните, най-големият дар, който човек получава при рождението си и за което няма никаква лична заслуга, дадено е за временно ползване, за да може да добави нещичко", обясни Теодосий Теодосиев.

Той коментира и кризата с коронавируса.

"Това са планирани неща, защото има заинтерсовани от световна икономическа криза. Второто нещо е, че хората малко се самозабравиха, а всичко си има цена. Лесно сиренце има само в капана. Най-тежкият смъртен грях е гордостта, най-тежките престъпления в историята на човечеството са извършени от гордост. Някои хора си мислят, че много знаят. Вярва се, че науката всичко може. Тя може много, но има и много неща, които не може", заяви Теодосий Теодосиев. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар