Зима

Зима
Пролет

6 май 2020 г.

Проф. Лъчезар Аврамов: Войната срещу коронавируса е информационна, не микробиологическа

Трябваше да се реагира много по-ефективно - да не се въвежда извънредно положение, а да се предприемат сериозни медицински мерки.
 
„Новата война е информационна, не микробиологическа. Това е нещо като трета световна война на полето на дигиталните технологии. Това е виртуална война, тя не съществува, но в нашето съзнание е факт.“ 

Това коментира пред БНР проф. Лъчезар Аврамов, създател на лабораторията „Биофотоника“ към Института по електроника на БАН, по повод пандемията от коронавирус и борбата с нея. 

По думите му жертвите миналата година са били повече, но тогава медиите не са били вторачени в темата и не са ги вкарали в съзнанието на хората.

„Според статистиката в България всеки ден умират по 300 души. Миналата година са починали 108 000 души. Някой да е направил военно, извънредно положение? От тази инфекция според мен никой не е починал, защото да се твърди от какво е починал някой, трябва да има аутопсия. Тук става дума за хора, които умират от онкологични или кардиологични заболявания, но са с регистрирана вирусна инфекция и се записват като жертви на вируса“, посочи той.

„Тази криза предизвика страхотно силна управленска криза... Цялата стратегия за борба с инфекцията беше изградена върху два принципа с четири неверни твърдения. Първият принцип е, че има застрашаваща цивилизацията инфекция, вирус, който не се лекува с нищо. Първо, вирусът не е толкова страшен и второ - се лекува. Втората част на твърдението, че за вируса няма лечение. Няма ваксина и специфично лекарство, но си има универсални методи, които се прилагат срещу всички инфекции“, допълни проф. Аврамов.

Проф. Аврамов и д-р Христо Дамянов са написали доклад до министър-председателя и до министъра на здравеопазването. 


„В него посочваме, че при нашата практика се прилагат два метода, които гарантират предпазване от този вирус. Беше информиран и медицинският щаб. Излязоха и световните резултати... Има технология, която се нарича високодозово интервенозно лекуване с Витамин С, и с нея са спасени тежките случаи в Шанхай. В същото време се появи информация, потвърдена от проф. Иво Петров, че в Испания хората се спасяват с т.нар. озонотерапия. Трябваше да се реагира много по-ефективно - да не се въвежда извънредно положение, а да се предприемат сериозни медицински мерки. Физическата изолация, повишаване на хигиената са необходими“, подчерта ученият. 

Той допълни, че тези терапии са много евтини и фармацевтичните компании не биха могли да печелят, затова за тях не се говори.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар