Зима

Зима
Пролет

18 май 2020 г.

Маноло - човекът с тъпана, който не бе пощаден от кризата

Маноло в продължение на 45 години придружава испанския национален отбор по футбол

Кой е Маноло? 


Поне в Испания всички го познават. Това е човекът с тъпана, който придружава испанския национален отбор по футбол на почти всички негови срещи и ентусиазирано го подкрепя. И затова всички го знаят не като Маноло Касерес, а като Маноло – този с тъпана. 

Ала скоро този прякор може да изчезне – Маноло е на 71 години и смята да се пенсионира. Барът му е затворен, засега не смята да го отваря; мачове няма. Мисли също да продаде някой от тъпаните си – въпреки че доскоро е казвал, че няма да го направи за нищо на света – защото с малко над 400 евро не се живее. Парите отиват за изплащане на ипотека и за разноските по дома му. Вече два пъти е мислил да затваря заведението: през 2011 г. – когато влиза в сила забраната за пушене и в заведенията, и през 2018 г. – когато заведението сменя своя собственик.

Маноло, който 45 години пътува с националния отбор и го насърчава със своя тъпан, ще бъде пенсиониран от вируса и от кризата. Преди карантината той добре снабдява бара си, защото на 15 март във Валенсия започва традиционният празник Лас Фаляс, който продължава до 19 март, а и остават доста среща до края на футболното първенство на Испания. А барът му е разположен на стотина метра от стадион „Местая“, където играе домакинските си срещи тимът на Валенсия. Но сега е вече „на червено“, въпреки че собственичката на заведението не му взима наем за времето на карантината. Най-известният испански футболен национал не-футболист мисли да не подновява през юни договора си за наем, защото положението според него ще става по-лошо.

Маноло си прави сметка, че като се пенсионира, ще получава 800 евро. Е, и това едва ли ще му стига, но има като вариант да продаде някой от тъпаните си. При всички положения под въпрос остава откъде ще намира пари, за да продължи да придружава футболните национали по света. Мечтата му е да присъства на още две световни първенства, та да станат общо 12 – като номера, който носи на фланелката си.

А има толкова спомени и... тъпани. Най-приятни са от 2008 г. и 2012 г., когато Испания става европейски шампион по футбол. И 2010  г,. когато националите печелят световното първенство в ЮАР. Това световно той го помни и с друго – разболява се в ЮАР и се връща в Испания да се лекува; оправя се бързо и се връща на световното, за да бие тъпана на полуфинала и на финала. Също така с носталгия си спомня за пропътуваните 15 хиляди километра на автостоп в Испания, за да гледа най-интересните мачове от Мондиала през 1982 г., като дори е пътувал с починал човек в една линейка.

А сега – всяка вечер излиза, за да се присъедини към ръкоплясканията на съгражданите си за здравните работници, било с тъпан, било без тъпан. И минава през празния бар, от чиито стени го гледат големите бели очи на закачените тъпани.


Теодора Георгиева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар