Пролет

Пролет

23 май 2020 г.

Доц. Андрей Чорбанов: Ако имам малко дете, веднага бих го пуснал на детска градина

"Огромен брой хора не изграждат антитела, но може да имат имунитет."
 
"COVID-19 не се разпространява от дете на дете."

Това съобщи ръководителят на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН доц. Андрей Чорбанов пред бтв. 

"Ако имам малко дете, веднага бих го пуснал на детска градина. В любимата ми Швеция, където не спряха детските градини, разпространение сред малките на практика нямаше. Заразяването при тях идва от възрастните в семейната им среда“, подчерта той. 

"Коронавирусът не се предава чрез дрехи, повърхности, седалки на градския транспорт и т.н. Той се предава чрез много интимен контакт в семейството", обяви доц. Чорбанов.

„Дезинфекциите в детските градини и училищата са нещо хубаво, полезни са срещу всякакви патологични бактерии и хлебарки, но не и срещу вируса. Вирусът не живее в ъглите на стаята, не се разпространява там. Той не живее навън, не се движи извън нашия организъм. Вирусът е особен патоген, който се прехвърля от човек на човек в изключително интимен контакт“, обясни инумонологът.

По думите му много се е спекулирало с това колко дълго живее вирусът извън нашия организъм, а накрая се е оказало, че той не се задържа и разпространява чрез повърхности.

Според него доказателството, е че 5 млн. души са заразени в цял свят от коронавирус към момента, което е нищо в сравнение с разпространението на грип в световен мащаб.

Доц. Чорбанов не вижда проблем в отварянето на детските градини, защото се е доказало, че вирусът не се предава от дете на дете.

„Концентрираните групи възрастни хора в социалните заведения са основните жертви в Западна Европа. Затова на Балканите жертвите са малко – ние имаме малко такива социални заведения“, коментира още имунологът.

В заключение той обяви, че антителата, установени чрез тестове, не дават реална представа за това дали човек има имунитет срещу коронавируса. Огромен брой хора не изграждат антитела, но може да имат имунитет, твърди доц. Чорбанов.

"Всички ние до един може да се позитивни за коронавируси, които сме срещали някога през живота си. Така че някакво ниско ниво на антитела могат да бъдат засечени. Огромният брой хора, които се срещат с вируса, но не боледуват, изобщо не изграждат антитела. Човек, който е в контакт с болни, той със сигурност има изграден имунитет, който не е на базата на антитела. Широкият кръг хора смятат, че антителата са нещото, което е имунитетът. Те са един, смея да кажа, не толкова голям сегмент от нашата защита. В много заболявания, най-вече вирусните, антителата изобщо пък не са защита. В най-добрият случай са маркер, че човек има някакво заболяване, но не са никаква протекция. Това че човек има антитела не значи, че е защитен, а това че няма антитела пък не значи че не е защитен“, обясни имунологът.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар