Зима

Зима
Пролет

21 май 2020 г.

Красен Станчев: Намаляване на данъците не се прави с намаляване на приходи

"Да се решават проблеми с ДДС, който финансира половината от бюджета на страната, не е разумно."
 
"Намаляване на данъците не се прави с намаляване на приходи без съкращаване на разходи. А в такава година на пандемия разходите се увеличават. Минимумът на недоимък на бюджета в края на годината ще бъде около 2,5 млрд. лева."

Това подчерта пред БНР икономистът Красен Станчев, председател на УС на Института за пазарна икономика.

Поводът за коментара му бе, че данъкът върху добавената стойност за ресторантьорските услуги и книжните изделия се намалява от 20 на 9 на сто. Това реши на първо четене бюджетната комисия в парламента.

Според Станчев проблемът не е в данъчното законодателство, а в Кодекса на труда: "Стига се до хаотични действия, когато без да мериш, режеш и после установяваш, че сметката е по-скъпа. Проблемът на всички сезонни дейности е, че в България т.нар. трудови договори за почасови услуги са много малко – 4,4% от всички договори. Средното за Европа е три пъти повече, а в Черна гора е почти 1/3 от трудовия пазар".

Според него, когато ресторантите плащат наеми и наемодателите не са регистрирани по ДДС, те имат определени изисквания.


"Да се решават тези проблеми с ДДС, който финансира половината от бюджета на страната, не е разумно, ако не се съкратят други бюджетни разходи, а те не могат да се съкратят, защото най-големият бюджетен разход – около 1/3 от бюджета е социални дейности", допълни още икономистът.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар