Зима

Зима
Пролет

29 май 2020 г.

Държавните бензиностанции - лоша идея и грешка

Планираната "Държавна петролна компания" едва ли ще прокопса

Създаването на държавни бензиностанции е лоша идея и грешка от страна на управляващите. 


Около това мнение се обединяват както експерти, така и политически опоненти на ГЕРБ. Вече е добре известно, че държавата планира да влезе в бизнеса с горива със 100 бензиностанции и собствени данъчни складове. Това вероятно ще се случи догодина.

Данъчните складове ще могат да се ползват от доставчиците на горива при недискриминационни условия и при спазване на принципа на неутралност. В тях ще се държи и горивото от резерва. Според "Дондуков 1" това ще се подобри конкуренцията на пазара на горива в страната и ще бъде в полза и на крайните потребители, защото ще се увеличи броят на данъчните складове в сектора на горивата.

Няма да прокопса

Според бившия министър на финансите Муравей Радев планираната "Държавна петролна компания" едва ли ще прокопса, ако се съди по резултатите на други държавни структури. Например БДЖ, пощите, топлофикациите и държавните ВиК дружества. В пазарната икономика основната функция на държавата е да създава пазарни правила и регулации и да контролира спазването им. Смешно е, че държавата щяла да увеличи конкуренцията и да намали цените – това е абсурдно, смята ексминистърът Радев.

Мнението на икономиста и бивш депутат Мартин Димитров е сходно. Според Димитров обособяването на подобно държавно предприятие на българския пазар на дребно на горива е грешка. Той смята, че проблемът е в достъпа до данъчно акцизните складове, не в броя на бензиностанциите. Трябва да се облекчи самата процедура по създаване на нов склад, те да бъдат регулирани, а обществени доставчици трябва да публикуват в края на всеки месец свободните количества, за да е ясно къде и как може да бъде направен истинският достъп. Димитров е категоричен, че държавата не трябва да участва в пазара на горивата, а да го регулира.

Президентът видя "далавера"

Президентът Румен Радев разкритикува плановете на правителството да влезе на пазара на горива чрез създаване на Държавна петролна компания и верига бензиностанции. Той съзря възможност за "далавера" и неспособност на държавата да се справи с картела там.

Радев определи като "авантюра" идеята за създаване на държавни бензиностанции."Тук ще трябва да се налеят огромни публични ресурси. Тези, които искат да реализират тази идея, трябва да много ясно да се покажат от къде и как ще се вземат тези ресурси и къде другаде ще се натовари джобът на българите.  Ако ще строим държавни бензиностанции по начин, по който се строят магистрали и се ремонтират язовири, по-добре да не го правим", посочи държавният глава.

Данъкоплатците ли ще плащат

Петър Ганев от Институт за пазарна икономика смята, че завръщането на държавата в изцяло частен сектор е нов етап от държавния капитализъм, който вече не просто прахосва пари, а иска да хване юздите на икономиката.

В свой анализ Ганев подчертава, че „евтините” държавни бензиностанции могат да прехвърлят тежест от клиентите към данъкоплатците. Предлагането на „ниски цени” най-вероятно би довело до трупането на загуби, които публичният сектор да покрива. По думите му ще платим и всичката корупция по етажите на новата мега компания.

Според икономическия министър Емил Караниколов обаче веригата от бензиностанции, които държавата планира да изгради, няма да се правят с пари от бюджета. Идеята е изграждането на мрежата да се финансира от търговско дружество, в което "Държавната петролна компания" ще е основен, но не и единствен акционер. Караниколов поясни, че за изграждането на бензиностанциите ще се взимат кредити и заеми и ще се търсят партньорства.

Частен интерес

Според бившия вицепремиер Ивайло Калфин, ако говорим за сектори с проблеми, този с горивата е последното място, в което има смисъл да се прави държавна компания. Той изрази предположение, че ще има "някаква намеса на държавата, от която след това ще се покаже частен интерес".

"Ако имаше някаква икономическа логика, някой щеше да обясни колко ще струва тази компания, какъв е бизнес планът за тази компания, за колко би се продавало горивото... Абсолютната мъгла около параметрите на една такава компания подсказва, че надали някой мисли за икономическия интерес", обясни още Ивайло Калфин.

Икономическият министър, който ще бъде и принципал на държавната компания обаче опонира, че със 100 бензиностанции държавата няма да е основен играч, но на тези бензиностанции хората ще могат да виждат една реално получена стойност на горивата.

"Държавата не опитва да измести голям играч. Тя иска да даде типов модел, който ще дава точна и ясна картина на обществото", категоричен е Емил Караниколов.



Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар