Зима

Зима
Пролет

5 май 2020 г.

Томислав Дончев: Извънредното положение дава повод за спекулации, които са неоснователни

"КПП-тата между областните градове падат на 6 май следобед, след това никой няма да има нужда от декларации."

 
"Извънредното положение дава повод за спекулации, които са неоснователни и гарантира безпокойство."

Това заяви по бтв вицепремиерът Томислав Дончев като аргумент за отмяна на извънредното положение и предлагането от страна на правителството законопроект за промяна в Закона за здравето, така че противоепидемични мерки да могат да бъдат въвеждане.

Вицепремиерът предполага, че отпадането на извънредното положение ще бъде подкрепено от депутатите. Отпада извънредното положение, ако парламентът го гласува, отбеляза обаче вицепремиерът.

"За месец и половина извървяхме много дълъг път - разширихме капацитета на болниците, обществото се научи какво да прави в такива ситуации и започнахме да произвеждаме собствено производство на защитни материали", напомни Дончев.

От 14 май започваме да се приближаваме повече до живота, който познавахме преди пандемията. Вицепремиерът не може да обещае, че детските градини и яслите ще бъдат отворени след края на извънредното положение. Театрите, кината и моловете ще бъдат отворени, когато се прецени, че рисковете са по-малки и когато намалее броят на заболелите от коронавируса.

До края на настоящата учебна година в училище ще се върнат учениците, които да положат само зрелостен изпит или за Националното външно оценяване (НВО).

Според вицепремиера лятото поради по-високата температура темповете на зараза от коронавирус ще намалят. Той отчете, че има сценарии, че заболяването ще изчезне тази година, но други сценарии предвиждат, че ще трябва се научим да живеем със заболяването като с нормалния грип. Има и трети сценарий - че ще преживеем няколко пика.

Дончев предупреди, че дори и да отмине коронавируса, това не е последният пандемичен риск, пред който сме изправени. По думите му сегашните брифинги на Националния оперативен щаб са добри и няма нужда от допълнително пораждане на напрежение.

"КПП-тата между областните градове падат на 6 май следобед, след това никой няма да има нужда от декларации. Нито една от системите не е престанала да работи, не е престанала да бъде финансирана и в следващите месеци и години няма да има проблем. Администрацията също трябва да понесе солидарно кризата", увери Дончев.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар