Зима

Зима
Пролет

10 май 2020 г.

В Полша отложиха президентските избори за неопределено време

Засега няма нова дата за изборите
 
В Полша отложиха президентските избори за неопределено време, заради пандемията от коронавирус.

След дълги преговори управляващата партия "Право и справедливост", заедно с коалиционния си партньор "Съгласие", склониха да отложат вота.

На Върховния съд беше наредено да признае избора за недействителен, защото не се е състоял. Засега няма нова дата за изборите, съобщава БНР.

10 май ще остане в историята на Полша с изборен парадокс. Страната с население от 38 млн. души е в "законов цугцванг" с президентски избори днес, които така и не бяха отменени, но пък избирателните секции останаха затворени, а избирателната активност беше нулева.

Седмици на несигурност, объркване и вътрешнополитически битки предшестваха насрочения за днес президентски вот. Провеждането му срещна остра съпротива сред партиите от целия политически спектър, но споразумение за отлагане така и не беше постигнато.

Ярослав Качински, лидер на управляващата партия Право и справедливост и де факто управляващ Полша, направи изявление на 6-и май, че вотът ще бъде анулиран от Върховния съд, който ще установи, че избори всъщност не са се състояли.

След това председателят на Сейма - полския парламент, ще насрочи нова дата за гласуване само по пощата. Подобен развой е облекчение за опозиционните кандидати, които се опасяваха, че в тази ситуация щяха да бъдат съкрушени от настоящия президент Анджей Дуда.

Облекчение е и за Европейската комисия и международни организации, които отправяха призиви президентският вот да не се провежда днес.

Изявлението на Качински не спря изборния часовник, а на сайта на полската избирателна комисия се отчита избирателна активност.

Абсурдната ситуация пък се смята за поражение за Качински, който се бореше за провеждане на вот и това дори заплаши да разбие управляващата дясна коалиция между "Право и справедливост" и партията "Порозумение".

В момента кандидатът на управляващите Анджей Дуда има значителна преднина в предизборните проучвания. Отлагане на вота ще даде възможност на опозицията, а икономическият спад заради пандемията от Covid -19 може да се отрази негативно на управляващите.



Няма коментари:

Публикуване на коментар