Зима

Зима
Пролет

14 май 2020 г.

Мярката за повече български стоки в магазините доведе до наказателна процедура

ЕК е изпратила официално писмо до българските власти, с което иска обяснения за задължението търговците да обособят места за излагане и продажба на местни храни

Въведеното задължение търговските вериги да предлагат българска регионална продукция привлече вниманието на европейските власти. Европейската комисия (ЕК) е стартирала наказателна процедура срещу България, свързана с нарушаване на правилата на вътрешния пазар, става ясно от отчета на Комисията за наказателните процедури, започнати през месец май.

Процедурата е на първия етап – ЕК е изпратила официално писмо до българските власти, с което иска обяснение за мярката. Срокът за отговор на София е 1 месец. В противен случай ще се премине на следващ етап от процедурата.

Правителството поиска повече местни стоки в магазините

В края на март – началото на април, в разгара на извънредното положение, Министерството на земеделието, храните и горите поде темата за продажбите на повече местни стоки в магазините, особено в големите вериги.

Ведомството официално предложи търговските обекти да отделят повече място за предлагането на български продукти.

В края на април, след няколкоседмични преговори с веригите, Министерският съвет прие постановление, с което задължи веригите с 10 и повече магазина задължително да предлагат регионална продукция – на производители в областта, в която се намират обектите или намиращи се до 200 км от съответния областен център. Според кабинета така достъп до веригите ще получат и малките производители, които не са представени в асортимента на големите търговци.

Санкциите при нарушение могат да достигнат до 50 хил. лева.

Дискриминационна мярка

Според Брюксел мярката е дискриминационна. „Българското законодателство задължава търговците на дребно да обособят места за излагане и продажба на местни хранителни продукти, като мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, както и да купуват 90% от млякото и млечните продукти от местни производители. Такива задължения ограничават свободното движение на стоки, залегнало в член 34 от Договора за функционирането на ЕС, тъй като създават по-изгодни и конкурентни маркетингови условия за местните хранителни продукти, дискриминиращи подобни вносни продукти“, посочва се в становището на Комисията.

ЕК допълва, че мярката противоречи и на чл. 49 от Договора за ЕС, като ограничава свободата на търговците на дребно да вземат решение относно асортимента си, върху разпределението на търговската си площ и да адаптират веригата си на доставки.

„Такива ограничения могат да бъдат оправдани само от по-важни причини от общ интерес, като общественото здравеопазване, и трябва да бъдат подходящи и необходими за постигането на тази цел. Поради извънредните обстоятелства поради коронавирусната санитарна ситуация и отслабването на икономиките на ЕС е наложително запазването на свободното движение на стоки и свободата на установяване. Неоправданите пречки могат да подкопаят нашите колективни усилия да поддържаме товарите да се движат свободно и ефективно по целия ЕС и способността ни да се борим с тази безпрецедентна криза в духа на европейската солидарност“, подчертават от ЕК.

Други процедури срещу България
Срещу България има още 9 наказателни процедури в този пакет, като някои са стари и преминават на следващ етап – изпращане на мотивирано становище.

Комисията е изпратила официално писмо – първият етап от наказателната процедура, до България, както и до Полша, в което иска от властите да премахнат пречките пред достъпа до правосъдие за гражданите и екологичните организации във връзка с плановете за качество на въздуха. Нито една от двете страни не гарантира, че физическите или юридическите лица, пряко засегнати от превишаването на пределните граници на замърсяване на въздуха, имат право да предявят иск пред националните съдилища.

На България и още три страни е изпратено мотивирано становище – втори етап от наказателната процедура, с което се настоява да спазва правилата на ЕС за пречистване на градските отпадни води.

ЕК посочва, че за агломерации от 2 хил. души и повече обработката изисква не само елиминиране на твърдата материя от отпадните води, но и разграждане на органичните вещества чрез използване на бактерии. България не е осигурила такива системи в 48 големи агломерации, а в 69 големи агломерации не успява да гарантира, че градските отпадни води, постъпващи в колекторните системи, подлежат на подходящо пречистване. За 71 големи агломерации страната ни не гарантира, че градските отпадни води, които влизат в колекторните системи и се изхвърлят в чувствителни зони, подлежат на по-строго третиране. Всички тези агломерации трябва да влязат в съответствие с европейските изисквания до 31 декември 2010 г.

Четири са първоначалните уведомления срещу България и други страни от ЕС във връзка с информацията за трафика по пътищата – данните за безопасност, данните за трафика в реално време, за мултимодалните услуги и информационните услуги за безопасни и сигурни паркинги.

Стартирана е и процедура чрез изпращане на уведомително писмо във връзка с непредоставяне на данни за всички оператори на въздухоплавателни средства, които летят във въздушното пространство под тяхна отговорност.

В областта на авиацията е стартирана и процедура заради това, че държавата не е определила орган, който да следи, че хората, съобщаващи за събития, свързани с безопасността в гражданската авиация, не са санкционирани от своите работодатели.

Комисията е приключила една процедура срещу България – за честотите на цифровата наземна телевизия (DTT), защото смята, че страната ни е предприела действия за отстраняване на несъответствията.

Предприетата мярка не засяга свободното движение на стоки, произведени в други държави, тъй като постановлението, издадено на основание на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, не предвижда забрана и ограничения за предлагане на продукция от държави членки на ЕС и трети страни. Това посочват от Министерството на земеделието и храните във връзка с уведомителното писмо на ЕК.

По никакъв начин не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти  на продукти, внесени от други държави и продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти  в страната, посочва се в отговора.

От ведомството обясняват, че чрез приетото ПМС № 70 са предприети спешни мерки на национално ниво, които целят  гарантиран и улеснен достъп на потребителите до продукцията на регионални (местни) производители. Действията на Министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители за запазване на поминъка им предвид карантинирани райони, затруднени транспортни връзки и риск от пренасяне на заразата при транспортиране.

В чл. 2 от приетото Постановление се определят норми за сурово мляко и за предлагане на млечни продукти, като същото е в процес на промяна след съгласуване със заинтересованите страни.

Въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в ползва на потребителя без да засягат каквито и да е правила. Същите са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза.

МЗХГ уверява, че ще изпрати в срок обосновано становище до Европейската комисия относно приетото Постановление за осигуряване на регионална продукция в търговските вериги.


Investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар