Зима

Зима
Пролет

20 май 2020 г.

Проф. Евг. Дайнов: Големи количества от интелигенцията са се наместили във феодалния модел на власт

Битката на олигарси по върховете на държавата може да торпилира управлението на страната
 
"Няма видими признаци България да е конституционна и демократична република", каза пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов. 

Според него няма политическа опозиция и сме принудени "с интерес да гледаме как се бият горе по върховете и да се надяваме някой да го заболи".

По думите на проф. Дайнов големи количества от интелигенцията са се наместили във феодалния модел на власт, който изгради Бойко Борисов: "Този модел е - властта върви отгоре надолу под формата на порции, което е обратно на демократичния модел, вървящ отдолу нагоре". Дайнов обясни, че затова обществото е "импотентно", защото интелигенцията има какво да губи, ако се "разрита този модел на властта".

"Каквото и да се появи политическо и да предложи нещо демократично, то се натъква на стена от неразбиране и от липса на подкрепа. Затова "Демократична България" никой не я чува, защото тя живее в европейската политическа култура и говори европейски работи, макар че говорят смислени работи и често публикуват добри анализи", обясни политологът.

Той коментира проекта на Слави Трифонов като опит за политическа игра за власт по азиатски модел: "Нека първо да кажеш за какво се бориш, публикуваш документ и чакаш хората да го подкрепят".

Според проф. Дайнов битката на олигарси по върховете на държавата може да торпилира управлението на страната.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар