Зима

Зима
Пролет

21 юни 2020 г.

Проф. Иво Петров: Инфекцията с Ковид-19 не попада в зоната на особено опасните инфекции

"Сърдечносъдовите заболявания са една от предпоставките за относително висока смъртност."


"Инфекцията с Ковид-19 не попада в зоната на особено опасните инфекции".

Това каза по БНТ кардиологът проф. Иво Петров.

По думите му, това е една вирусна инфекция с доста голяма агресивност, поради факта, че вирусът е нова мутация.

„До голяма степен развитието на заболяването като конкретен клиничен епизод зависи от реакцията на организма-гостоприемник. Все още нямаме ефикасна таргетна терапия, затова и заболяването протича в зависимост от това, каква е реактивността на организма и на някои общомедицински мерки, тъй като все още няма нито ваксина, нито специфичен антибиотик. Добри методики за превенция за неразпространението на вируса са ултравиолетовите лъчи, водородният прекис също. Те са доказано над 90 процента ефикасни", посочи проф. Петров.

Изследване показва, че разликата в заболеваемостта и смъртността е много различна в зависимост от възрастовия профил на населението, климатичните условия и мерките.

В страни като Исландия, например, където е доста хладно, смъртността е изключително малка. Но също така в Конго, където възрастовият профил на населението е средна възраст 40 години - там смъртността е 0,6%. Обратно, в страни като Италия с едно от най-възрастните населения на земята - средна възраст над 60 години, смъртността е 10-12%.

"Имайки предвид възрастовия профил на населението в България, мисля, че се представяме изключително добре. Като кардиолог не мога да не кажа, че сърдечносъдовите заболявания са една от предпоставките за относително висока смъртност", каза той.

По думите му всички мерки са бири навременно предприети и изпълнени от населението. В същото време обаче ние не може да живеем безкрайно изолирани. Обществото има нужда от своето движение, категоричен е професорът.

В заключение той заяви, че COVID-19 не е изключение от това, което ни е познато от здравеопазната практика.

"Както грипът, така и пневмониите, така и всички други възпалителни заболявания, които предизвикват много тежко възпаление, водят до активизиране на потенциално спящи сърдечносъдови проблеми и те могат да бъдат опосредствани през тромбообразуването, активната възпалителна буря, която може да увреди миокарда и съдовете и т.н.

Глобалните промени в организма водят и до промени в сърдечносъдовата система, които много често се оказват фатални като финален щрих на развитието на заболяването. Но е важно да се подчертае, че голямата част от хората оздравяват и не е необходимо да се насажда панически страх, а да знаем, че се върви към създаването на ефикасна ваксина", обобщи той.


Няма коментари:

Публикуване на коментар