Зима

Зима
Пролет

22 юни 2020 г.

Ден на паметта и скръбта в Русия

На 22 юни 1941 година за СССР започва Великата отечествена война


В Русия е Ден на паметта и скръбта - годишнината от нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз.

На 22 юни 1941 година за СССР започва Великата отечествена война, завършила почти 4 години по-късно след милиони жертви и опустошения.

Денят е установен като дата от календара на Руската федерация от 1996 година.

Ежегодната патриотична акция "Линия на паметта" за 29-и път стартира снощи в Москва, посветена на Деня на памет и скръб, отбелязващ началото на Великата отечествена война, съобщи председателката на Комитета за обществени връзки и младежка политика в правителството на руската столица Екатерина Драгунова, цитирана от БТА и ТАСС.

Заради епидемичната обстановка тази година форматът на акцията "Линия на паметта" е променена. Отменена е театрално-концертната програма и участието на зрители. Въпреки това всички желаещи, които поискат да запалят свещ на "Кримска набережна", могат да го направят.

"Традиционно вечерта на 21 юни ние палим 1418 свещи, колкото са дните на войната. И те горят през нощта и целия първи ден на войната", заяви пред журналистите ръководителят на столичния департамент за култура Александър Кибовски.

Той добави, че тази година организаторите са се отказали от една традиция - първата свещ да запалва някой от фронтоваците, които са приели първия бой на 22 юни 1941 година.

"Днес решихме да не каним ветерани на акцията. Вместо тях свещите ще запалят доброволци. В акцията се включиха 170 доброволци, които до сутринта ще следят нито една свещ да не угасне", каза Драгунова.

Основно събитие в Деня на памет и скръб ще стане общонационалната минута на мълчание, която едновременно във всички региони на Руската федерация ще започне в 12,15 ч. московско време - часът, в който е излъчено в ефир обръщението на народния комисар на външните работи на Съветския съюз Вячеслав Молотов, в което той съобщава за нападението на Германия.

Едно от основните прояви е акцията "Свещ на паметта", която по традиция се организира през нощта на 21 срещу 22 юни. Тази година тя е с ограничен брой участници - представители на движението "Доброволци на победата", "Млада гвардия на "Единна Русия" и други организации, които ще запалят светилници (лампади) пред паметниците на загиналите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар