Лято

Лято
Лято

22 юни 2020 г.

Прогресивната партия на Александър Вучич спечели парламентарните избори в Сърбия

Александър Вучич: Д
а бъдем много повече от това, което сме били до момента, да дойдат много млади хора, да вложим много повече енергия


Прогресивната партия на Александър Вучич спечели парламентарните избори в Сърбия с повече от 63 на сто подкрепа, сочат предварителни резултати от Сръбската избирателна комисия.

Социалистите на Ивица Дачич, които са втори, получават над 10% от гласовете.

Данните на две социологически агенции също дават преднина на формацията на държавния глава с 62%, партията на Дачич е втора с близо 11 на сто подкрепа, третият - Сръбският патриотичен съюз, получава малко над 4 на сто.

Вучич заяви, че формацията му е спечелила повече от 2 милиона гласа и определи това като най-голямото доверие от страна на гражданите в историята. В същото време той изтъкна, че с вота си хората са отправили и сериозно предупреждение към партията - представителите й да бъдат още по-отговорни, сериозни и усърдни:

"Това не значи, че народът е доволен от нас. Това значи, че той е разбрал и знае каква отговорност и сериозно отношение иска в бъдеще. Означава, че иска от нас и да се променим - да бъдем много повече от това, което сме били до момента, да дойдат много млади хора, които гражданите до момента не са могли да видят, да вложим много повече енергия от досега и всяко усилие да бъде още по-голямо.".

Лидерът на Сръбската социалистическа партия Ивица Дачич честити изборната победа на Александър Вучич. По думите му е много важно, че Сърбия е запазила политическата си стабилност, като се има предвид предизвикателствата, пред които е изправена, когато става дума за държавни и национални интереси. Дачич изрази задоволство от изборните резултати и посочи, че партията му е готова да продължи сътрудничеството си с формацията на Вучич, ако това е в интерес на държавата.

"Не сме разговаряли с Александър Вучич за коалиция, но още веднъж искам да кажа, че не става дума за партиен интерес. Ако е в интерес на държавата такава коалиция да има, ние сме готови. Ако влезем в нея, по същия начин и дори още по-отдадено ще се посветим на държавните и националните въпроси."

Трипроцентния праг за влизане в Скупщината преодолява още една партия - Сръбският патриотичен съюз на Александър Шапич, който получава малко над 4 на сто подкрепа. След вота Шапич коментира:

"Тази вечер трябва да бъдем доволни. Смятам, че за нашата организация и нашата политика започва нова ера. Това е най-важното за една политика на разума и истинския патриотизъм.".


Няма коментари:

Публикуване на коментар