Зима

Зима
Пролет

19 юни 2020 г.

Премахнаха статуя на Христофор Колумб в Сан Франциско

Тя беше „взета на мушка“ от протестиращите срещу расизма, а през последните години беше и обект на вандалски прояви


Статуя на генуезкия мореплавател и търговец Христофор Колумб в Сан Франциско беше премахната, след като протестиращи изразиха безпокойство, че тя е символ на потисничество.

Двутонната статуя, издигната през 1957 г., беше демонтирана в четвъртък от общинския съвет на града. Преди това тя беше „взета на мушка“ от протестиращите срещу расизма, а през последните години беше и обект на вандалски прояви, съобщава в. "Сан Франсиско кроникъл".

В публикация в Туитър общинският съветник Катрин Стефани нарече премахването на статуята "необходима стъпка" и добави, че паметникът е олицетворение на "болезнените основи", на които почива историята на САЩ.

"Робството, подчинението и завоеванието трябва да бъдат заклеймени от всички нас. Статуята беше израз на една измислена, благовидна версия на нашата история, отдаваща почит към конкретната личност, но същевременно пренебрегваща травмата, причинена от действията й", каза Стефани, цитирана от ДПА.

Миналата седмица статуя на Колумб в Бостън беше обезглавена. Друга - в щата Вирджиния, беше подпалена и хвърлена в езеро.

Колумб е един от първите европейци в Новия свят и често е посочван като откривателят на Америка, отбелязва ДПА. Историци и правозащитници обаче критикуват Колумб, че е поробил коренното население на континента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар