Зима

Зима
Пролет

1 юни 2020 г.

Плонжове по списък

Този филм вече го знаем. Знаем и ехото в подопечните медии...
 
Поредният „онзи списък“ е на път да изпълни целта, заради която бе пуснат от прокуратурата. 

Повод за появата на лист стара хартия с имена и цифри срещу тях бе задържането на бизнесмените братя Бобокови. Арестът бе шумен и зрелищен. Обвиненията – нещо като далавера с внесения отвън боклук. Държавното обвинение развя „Веселият Роджър“ в чест на превземането на поредния бизнес кораб…

Този филм вече го знаем. Знаем и ехото в подопечните медии. бТВ се опитваше да запази верния тон в този фалшив хор. До снощи. В предаването „120 минути“ се появиха старите познайници Иво Недялков и Красимир Стойчев.

И двамата бизнесмени („бивши“ им отива) упорито дърпаха темата към миналото, „червените куфарчета“ и други тъпотии. Така и не стана ясно, какво аджеба цели прокуратурата, разпространявайки лист с неясно съдържание. Чухме обаче за пореден път изтърканата история как Андрей Луканов казал на някакви хора, че от този момент са милионери. Как това обаче се отнася към арестите заради боклука не е ясно. 

Стойчев плонжира съвсем неуместно с някакъв фантастичен сюжет от 2005 г., когато бизнесменът Младен Мутафчийски му казал, че се очаква страната ни да влезе в ЕС и трябвало българският бизнес да се съюзи под някаква форма, за да се защити. Стойчев му казал, че идеята е налудна. Повтори го 5-6 пъти, да не би някой зрител да е пропуснал да го чуе. Уникална простотия! Защо бе нужно да се измисля нещо толкова фалшиво?

Стойчев отиде още по-далеч и се зае да упреква Васил Божков за неплатени данъци. Имал толкова милиони, пък не се консултирал с данъчните кое как да станело. В конкретния случай обаче става дума за такси, не за данъци… Стана практика в критични ситуации в телевизиите и други медии да се изпращат определени хора, които да отвличат вниманието и в същото време да лъскат имиджа на прокуратурата и статуквото. Жалко, ако Стойчев е в положение, заради което не може да откаже…

Тъжна и предизвикваща срам гледка.

Слава богу в понеделник в бТВ се появи проф. Николай Радулов и обясни, че целта на прокуратурата е да бъдат намразени богатите хора в България. Щото са богати и гадове по принцип. Пролетарски принцип. Тук всеки е убеден, че става за министър, премиер, депутат, бизнесмен и милионер. Колко му е - и аз мога да крада и да съм корумпиран. Това е масовата представа за политик и управленец. И не са виновни хората - политиците и управленците са. И за да отвлекат вниманието от себе си - сочат с пръст заможните.

Прокуратурата успя. Пусна хвърчащ списък, който да разгневи хората срещу миналото и чорбаджиите-изедници. Нужни са им андрешковци, не разбрахте ли?! Болшевизмът е жив.

***

Честита 20-та годишнина на бТВ! И по-скромно, не сте измислили журналистиката. Например ремонтът на детското отделение в „Пирогов“ не е след репортаж на телевизията, а след професионално планиран и осигурен финансово ремонт. По-полека, че по-далеко...


Д-р Димитър Попкутуев, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар