Зима

Зима
Пролет

1 юни 2020 г.

Проучване в Румъния показва разочароващи данни за онлайн обучението

Анкетираните ученици са предимно от градовете, което означава, че в селските райони е възможно резултатите да са още по-отчайващи
 
"Онлайн обучението беше напразно. Много от учителите не са преподавали нищо."
 
Под това заглавие в. "Ромъния либера" информира днес за проучване, осъществено от образователния център "Съксес академи" за дейностите, наречени най-общо "онлайн обучение".

Проучване за живота на децата и юношите в Румъния в периода на изолация, заради пандемията от новия коронавирус, показва разочароващи данни за начина, по който е функционирала системата, наречена най-общо "онлайн обучение", пише "Ромъния либера".

Проучването, осъществено от образователния център "Съксес академи" в периода 25 април - 4 май, обхваща отговорите на 505 ученици от гимназии и лицеи, предимно от градовете. След обобщаване на резултатите от анкетата става ясно, че впечатляващ процент от учителите не са преподавали нищо по време на онлайн обучението. "Ромъния либера" обръща внимание на факта, че анкетираните ученици са предимно от градовете, което означава, че в селските райони е възможно резултатите да са още по-отчайващи.

"Макар че има гласове, които твърдят, че са провеждани онлайн часове, реалността е друга. Наистина, на учениците бяха задавани теми чрез Уотсап или имейли, но без да има контакт с децата. От тук стигаме да извода, че в много голям процент учителите са отговорили на преминаването към онлайн обучение само чрез изпращане на теми", посочват авторите на проучването.

Най-много проведени онлайн часове е имало по математика, за които само 52 процента от учениците отговарят, че са учили, и по румънски език, където 61 процента от учениците отговарят, че са работили онлайн с преподавателите си, пише вестникът, цитиран от Banker.bg.

Друго интересно явление е това, че по време на извънредното положение частните уроци са били блокирани, пише още изданието. Над три четвърти от учениците, които са посещавали частни уроци, са ги прекъснали в този период, посочва "Ромъния либера".

Вестникът напомня, че заради сигурността на учениците и студентите училищата и университетите в Румъния остават затворени.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар